Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe algoritmes voor sensoren in ‘groene’ substraten

Om de sensoren zo universeel en substraatfabrikant-onafhankelijk mogelijk te maken, heeft SenseNL begin dit jaar een nieuw algoritme ontwikkeld voor het gebruik in MossWool. Deze matsubstraten van het Finse bedrijf Novarbo bestaan uit ecologisch geoogst veenmos en bieden een duurzaam alternatief op de veelgebruikte steenwolsubstraten. Restmateriaal kan simpelweg samen met de restanten van de gewassen na afloop van de teeltperiode gecomposteerd worden, waardoor er minder afval overblijft.

Zowel in-house als bij kennis- en fieldlabpartner Tomatoworld zijn metingen gedaan door SenseNL om een op maat gemaakt algoritme te ontwikkelen voor een nauwkeurige meting in MossWool.

Winelis Kavelaars, SenseNL: "We merken dat ondanks het organische en minder gestructureerde karakter van Novarbos veenmossubstraten, de algemene fysieke eigenschappen zodanig stabiel en consistent zijn dat er prima een algoritme voor kan worden ontwikkeld. Hiermee kunnen de Cara Met-sensoren net zoals in steenwol, nauwkeurige en betrouwbare WC-, EC- en temperatuurmetingen uitvoeren. We merken ook vanuit de markt dat dergelijke substraten interessant zijn, zo hebben wij bijvoorbeeld van een contact in de VS begrepen dat steenwolsubstraten voor extra kosten kunnen zorgen omdat deze na de teelt over lange afstanden moeten worden vervoerd voor verwerking, waar biologisch afbreekbare substraten lokaal kunnen worden verwerkt."

Momenteel is het algoritme ontwikkeld op basis van puur veenmos. In de toekomst is er mogelijkheid om het algoritme ook geschikt te maken voor varianten van dit substraat met houtvezels. Met deze ontwikkeling breidt SenseNL haar portfolio van ondersteunde substraten verder uit. Naast steenwol, potgrond, vollegrond en kokos zal dan ook MossWool tot de mogelijkheden behoren.

Voor meer informatie:
SenseNL
Tel: +31 (0)85 876 8909
info@sensenl.com
www.caramet.com

Publicatiedatum: