Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nevenactiviteit Mark Leenheer, edelsmid

“Een fascinerend proces waarbij je voortdurend alert moet zijn op kleine details”

Tholen - Met een creatieve inslag, kun je alle kanten op. Dat blijkt wel uit de veelzijdige werkzaamheden en hobby's van Mark Leenheer. Tot voor kort – hij is onlangs met vroegpensioen gegaan – werkte hij als marketing manager bij Contimeta, in zijn vrije uurtjes leerde hij het ambacht van edelsmid. Sieraden maken was een interesse die hij al van jongs af aan had.

Mark werkte ruim 16,5 jaar bij Contimeta, waar hij zich voornamelijk bezighield met marketing voor bedrijven binnen de groep waaronder Ultrapack in Nijkerk dat onder meer verpakkingsmachines levert voor de AGF-sector waarbij snelheid en efficiëntie essentieel zijn. Contimeta zelf richt zich meer op eindverpakking, zoals het wikkelen van pallets met folie om ze stabiel te maken voor transport.

Eigen atelier
Die machines in de markt zetten is denkwerk, maar Mark combineert denken ook graag met de uitvoering, vooral van mooie dingen. Dat zat er op heel jonge leeftijd al in. "Mijn moeder was vroeger altijd aan het weven en verkocht dat op een arts-en-craftmarkt. Ik heb nog herinneringen aan mijn moeder die altijd aan het weven was en ook op markten stond met een weefgetouw. Ik mocht dan wel eens mee en fröbelde dan graag allerlei sieraden in elkaar. Ook had ik een soldeerbout waarmee ik experimenteerde."
Via verschillende opleidingen en banen, waaronder een stylingopleiding in Amsterdam, rolde Mark uiteindelijk in het bedrijfsleven waardoor het 'met de handen werken' een beetje verwaterde.


Mark Leenheer

Tot hij besloot om naast zijn werk in de leer te gaan bij een edelsmid. Hij verfijnde zijn ambacht door te werken bij verschillende goudsmeden in Utrecht. Hier deed hij waardevolle ervaring op en leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Na jarenlang op het atelier te hebben gewerkt, begon hij zijn eigen gereedschappen en apparatuur te verzamelen. Hij investeerde in een soldeerbrander en een polijstmachine, waarmee hij zelfstandig kon werken. Inmiddels is Mark zelfstandig edelsmid en beheerst hij nu het vak van begin tot eind, van ontwerp tot creatie, in zijn eigen werkruimte waar hij zijn visie en stijl tot uiting kan brengen. Soms maakt hij ook in opdracht sieraden voor derden, op basis van hun wensen.

Nauwkeurig
Markt ziet vooral de uitdaging in het proces van het transformeren van ruwe materialen tot verfijnde sieraden en hierbij zijn technische vaardigheden te verfijnen en te perfectioneren. Bij het bewerken van edelmetalen worden in principe dezelfde gereedschappen gebruikt als voor metaalbewerking: hamers, vijlen, een zaag, en soldeerbrander, enzovoort. Je moet daarmee nauwkeurig kunnen werken. Mark: "Ik draag niet alleen een gewone bril, maar soms ook een vergrotende bril of zelfs twee brillen over elkaar. Op deze manier kan ik precies de goede diepte zien en de materialen heel nauwkeurig bekijken. Het vergt wat extra moeite en aandacht, maar het stelt me in staat om mijn werk met de hoogste mate van precisie uit te voeren."


In de camper

Het vijlsel en stukjes edelmetaal die niet gebruikt worden, zijn uiteraard geen afval. Zeker het goud is heel kostbaar en alles wordt opgevangen en verzameld om te kunnen hergebruiken. "Je moet heel nauwkeurig kunnen werken, niet trillen en met het verhitten komt dat heel nauw, zeker met goud. Als je dat niet goed kunt, dan kan het werkstuk smelten en vervormen als het ware. Het is een proces waarbij je je volledige aandacht moet richten op één plek, anders kan het helemaal misgaan. Het is een fascinerend proces waarbij je voortdurend alert moet zijn op kleine details."

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Sieradenatelier Utrecht
mark@sieradenatelier-utrecht.nl