Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Tielemans, Fresh Valley:

"Combinatie hogedruknevel en insectengaas voor stabieler kasklimaat en een gezonder en actiever gewas"

Fresh Valley teelt komkommers, mini-komkommers, tomaten en tros-cherrytomaten en aardbeien op de locaties in Uden, Boekel, Sevenum, Maasbree en Grubbenvorst. De locatie op de Bovenstehuis in Boekel (6,1 hectare) is voorzien van hogedrukverneveling van MJ-Tech en insectengaas van Holland Gaas, geleverd via Alweco. Teler René Tielemans vertelt meer over het gebruik van beide technieken.

De hogedrukvernevelingsinstallatie van MJ-Tech wordt centraal aangestuurd door de klimaatcomputer. De hogedrukverneveling start bij het bereiken van een vochtdeficitgrens, en is niet afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Het vochtdeficit geeft aan hoeveel gram/m³ vocht toegebracht kan worden in de lucht.

"Dit is een veilige manier van sturen", legt Rob Kwinten van MJ-Tech uit. "Bij een te hoog vochtdeficit en een te hoge temperatuur, sluiten de huidmondjes en stopt de fotosynthese. Als het vochtdeficit te hoog oploopt, stopt ook de CO2-dosering in de kas. Dit voorkom je door het vochtdeficit te verlagen door middel van hogedrukverneveling. Zo kan de plant maximaal gebruikmaken van de toegediende CO2 en instraling."

Hoeveel vocht er ingebracht kan worden, de pulslengte, is afhankelijk van de beschikbare instraling en de luchtverversingscapaciteit van de kas. "Daardoor kan er ingespeeld worden op wisselingen van het buitenklimaat. Met de hogedruknevel creëren we binnen precies het klimaat waarin de planten goed blijven verdampen."

Insectengaas
De kas heeft een 0,4x0,4 mm gaas om plaaginsecten buiten de kas te houden. Holland Gaas vertelt dat dankzij het afgazen van de kas, nog maar 10% van de insecten de kas daadwerkelijk binnenkomt, terwijl 90% buiten blijft. Elke maasopening kan Holland Gaas maken, maar het is belangrijk een balans te vinden tussen insecten- en ventilatiereductie.

Dat merkt René ook. "Waar voorheen plaaginsecten massaal binnenvlogen, kunnen we deze nu goed beheersen met biologische bestrijding. Zo reduceren we door het gebruik van insectengaas de risico's in het gewas."

Zeker belangrijk gezien het aantal toegestane chemische middelen en de werking ervan de afgelopen jaren sterk is teruggelopen, waardoor telers genoodzaakt zijn andere maatregelen te nemen om plagen buiten de kas te houden. Bovendien zorgen niet alleen plaaginsecten, maar ook andere dieren voor problemen in de kas. Zo kunnen mussen het komkommerbontvirus met zich mee dragen en de planten in de kas infecteren.



Spint
René gebruikt roofmijten om spint te bestrijden en de plaagdruk in de kas laag te houden. Het insectengaas zorgt ervoor dat trips veel moeilijker de kas binnen kan dringen, en de hogedruknevel ondersteunt de biologische gewasbeschermer: bij een hoge luchtvochtigheid en een lagere temperatuur, is de roofmijtenpopulatie actiever en beter vertegenwoordigd. "Voorheen waren ze vooral in het lagere deel van de plant actief, waar het vochtiger en koeler is. Met de hogedruknevel zien we de roofmijten ook de kop van de plant bereiken. Hierdoor is er minder gewasschade en biotische plantstress." En niet alleen de biologische gewasbeschermers hebben er baat bij. Voor de medewerkers in de kas is een koeler kasklimaat ook gewenst in warme periodes.

Ventilatiestrategie
Het telen met insectengaas vergde ook wat aanpassen aan de ventilatiestrategie. "Voorheen was een paar procent luchten voldoende voor de luchtverversing in de kas. Na de montage van het insectengaas, moest hier enkele procenten bij opgeteld worden", vertelt René. De combinatie hogedruknevel en insectengaas, zorgt voor minder schommelingen in het kasklimaat en een gezonder en actiever gewas. Afgelopen week is er ook gebruikgemaakt van verneveling om een vegetatief klimaat te maken, omdat er nieuwe koppen aangemaakt moesten worden.

Nevel en schermen
Doordat er gebruik gemaakt wordt van hogedrukverneveling en schermen, hoeft er op de locaties geen krijt meer gebruikt te worden. "Sinds de installatie van de hogedrukverneveling, lopen de schermen later dicht. Daardoor kan er in de warme periodes tot 150 W/m² meer instraling ontvangen worden", vertelt René, verwijzend naar de regel: 1% meer licht is 1% meer opbrengst. Dankzij de toegediende nevel, blijven de huidmondjes ook in warme periodes geopend. Dat zie je terug in de wateropname, die gemonitord wordt met weegschalen. Ook gaat het blad niet hangen waardoor er maximaal gebruik gemaakt kan worden van het beschikbare licht.

Telers delen onderling informatie over het toepassen van hogedrukverneveling en insectengaas door deel te nemen aan studieclubs. Daar kwam ook een praktische tip van René langs. "Monteer het insectengaas voordat je de hogedrukverneveling installeert. Op deze manier is er meer werk ruimte voor de montage van het insectengaas." Holland Gaas vult hierbij nog aan dat de gaassystemen zowel van buiten als van binnenuit gemonteerd kunnen worden. Installatie vond plaats door Alweco.

Voor meer informatie:
Fresh Valley
Tel: 0777820170
info@freshvalley.nl
www.freshvalley.nl

Holland Gaas
Tel: +31 174 516 180
info@hollandgaas.nl
www.hollandgaas.nl

MJtech
Tel +31 (0) 76 597 45 03
info@mjtech.nl
www.mjtech.nl

Publicatiedatum: