Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Wim van Vliet, Klaver4ICT:
“Digitale groene vingers zijn de toekomst voor de glastuinbouw”
Tholen – Het begon voor Wim van Vliet ooit met het vervangen van een continu papier spuwende printer van een klimaatcomputer door een koppeling naar een personal computer. Inmiddels is dat alweer 21 jaar geleden en kijkt de pionier op datagebied in de glastuinbouw vooruit. "Telers met groene vingers gaan ingehaald worden door computers met digitale groene vingers."
Klimlink, het door Wim ontwikkelde systeem waarmee steeds meer data van steeds meer verschillende bronnen in de glastuinbouw door de jaren heen inzichtelijk zijn geworden, wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. Wim: "Onlangs heb ik daarom een wereldkaart aangeschaft waarop ik prikkertjes prik voor alle landen waarin Klimlink ingezet wordt. Het is leuk om te zien dat dat heel veel prikkertjes zijn, verdeeld over de hele wereld."
Goud
Wim is zich altijd blijven inzetten voor dataverzameling, ook al ging dat niet zonder slag of stoot. "Het begon met een zestal telers die graag hun bedrijfsgegevens wilden vergelijken. Dat groeide vervolgens uit tot een systeem waarvan op een gegeven moment zo'n 250 telers gebruik maakten."
Inmiddels is door schaalvergroting het delen van data steeds gevoeliger komen te liggen. Toen Wim in 2013 Klimlink na enkele jaren van onderbreking in eigen handen kreeg, is de koers aangepast. "Ik kreeg het besef dat 'big data', toen nog lang niet zo bekend als nu, de toekomst zal worden. Als je maar genoeg en de juiste teeltgegevens bij elkaar kan verzamelen, heb je namelijk goud in handen. Daarom ben ik het accent van Klimlink meer op de datadistributie gaan leggen."
DataService
Dat werd het begin van de Klimlink DataService. "Helemaal in het begin van Klimlink heb ik de koppeling weten te maken tussen alle verschillende soorten klimaatcomputers met Klimlink, maar nadat dat gelukt was stond er een nieuwe uitdaging voor de deur. Er is namelijk een sterke groei van autonome sensoren die met Klimlink gekoppeld kunnen worden, waardoor er weer nieuwe gegevens voor de kweker beschikbaar komen. "Het wordt steeds beter mogelijk om te zien hoe een plant zich voelt en om op basis daarvan beslissingen te nemen voor de teelt."
"Met de DataService is het verder ook mogelijk om bijvoorbeeld teeltadviseurs teeltdata te sturen zonder dat zij in een klimaatcomputer hoeven in te loggen. Hierdoor loopt een teeltadviseur niet langer het risico erop aangekeken te worden wanneer er problemen met een gewas zijn. Hij kan immers niet eens de instellingen van de klimaatcomputer meer wijzigen."
Ontzorgen
"Ik kan inmiddels overal ter wereld op afstand tijdelijk inloggen op computersystemen om de benodigde Klimlink software voor de dataverzameling ter plaatse te installeren. Het komt daarbij ook voor dat ik inlog op een Chinese of Japanse computer en plotseling een taal voor mijn neus krijg die ik niet kan lezen. Inmiddels weet ik ook dan hoe ik op zo'n computer de software kan installeren. Klimlink ontzorgt de gebruiker van de gegevens, zodat hij geen kennis van klimaatcomputermerken, sensorkoppelingen en vreemde talen hoeft te hebben."
Toekomst
"In de toekomst zal de behoefte aan telers met groene vingers afnemen en ook de huidige klimaatcomputers zullen links en rechts ingehaald gaan worden. Krachtige computers met handige tools in de 'cloud' worden de nieuwe digitale groene vingers die het van de telers en klimaatcomputers over gaan nemen. In het buitenland zie je dat eigenlijk al. Daar is er veel minder historische teeltkennis dan in Nederland en wordt er al veel meer op basis van dit soort systemen geteeld. De teelt wordt in de toekomst met gebruik van deze tools steeds verder geoptimaliseerd, met dank aan de Big Data die Klimlink continu aanlevert."
Bedreiging of kans? In Nederland wordt deze ontwikkeling volgens Wim toch een stuk conservatiever ontvangen. "Veel telers geloven er niet in of zien het als een bedreiging, terwijl het juist veel kansen biedt. Aan de andere kant snapt Wim de angst voor deze ontwikkelingen ook wel weer, want we worden wel heel erg afhankelijk van deze 'allesoverheersende computers'. Wel ziet Wim het als een teken aan de wand dat tijdens de Autonomous Greenhouses Challenge, die dit jaar gehouden wordt en waarbij er komkommers geteeld worden in kassen die alleen op afstand bestuurd mogen worden, er maar weinig Nederlanders naar de finale door zijn gegaan. "En dat terwijl Nederland over zoveel teeltkennis beschikt en toch een voorloper is op het gebied van glastuinbouw."