
Van links naar rechts: Henri van der Steen, Biemans plantenkwekerij, Arie Oomen van Nickerson-Zwaan en teler Willem van der Heijden.
Sinds dit jaar levert Biemans Plantenkwekerij trayplanten opgekweekt in het Zuid-Spaanse Motril. Het bedrijf heeft daar een vollegrondsopkweekbedrijf, maar de planten komen uit de kassen van buurbedrijf Saliplant. “We misten een stukje in de vroege markt”, vertelt Henri van der Steen van Biemans Plantenkwekerij. “Dus zijn we met de buren in gesprek gegaan.”
Teler Willem van der Heijden is momenteel bezig met de oogst van de eerste zomerprei, afkomstig van de Spaanse trayplanten. "Omdat dit een lichte kluit is, kan ik het met een plantmachine planten en dat is een groot voordeel. Een zwaardere kluit moet handmatig in de grond gezet worden", verklaart hij zijn keuze. "Bovendien heeft een trayplant naar mijn idee iets meer buffer. Als de weersomstandigheden op je plantdatum niet goed zijn, kun je ze een paar dagen of een week laten staan. Een soort verzekering." Dat laatste bleek niet nodig: juist op 4 maart, Van der Heijdens plantdatum, was het goed weer. Hij ging aan de slag met een Gregoire-Besson. "Het machinaal planten ging supergoed. Meteen daarna hebben we er dubbel folie overgelegd. Het plantje was mooi fris, in de bodem is wat warmte gekomen en het is gelijk gaan groeien. Ze zijn het beste weggegroeid van al mijn plantingen in die periode", aldus Van der Heijden, die merkt dat er in zijn trayplanten totaal geen schot zit.

Capito plant in tray
De trayplanten zijn van het ras Capito, van Nickerson-Zwaan. Dit vroege ras is niet alleen onder alle omstandigheden zonder bladbreuk goed te verwerken, maar heeft ook een goede schottolerantie. Dat is zeker dit jaar erg belangrijk, vertelt Arie Oomen van Nickerson-Zwaan. “Door de kou is schot een groot probleem dit jaar. Veel telers moeten starten met oogsten omdat er schotaanleg in zit, terwijl de vroegste plantingen nog niet volwaardig zijn uitgegroeid. Normaal halen telers aan het begin van het seizoen 25 tot 30 ton per hectare, nu zullen veel niet verder komen dan 20 tot 25 ton, en ook zullen er percelen zijn die niet geoogst worden i.v.m. het schot.” Niet alleen de raskeuze kan dit jaar zorgen voor opmerkelijke verschillen in de opbrengst, ook de teeltwijze is van belang. “Het tijdig dubbel bedekken, zoals Van der Heijden heeft gedaan, laat zich dit seizoen nog meer uitbetalen. De Spaanse achtergrond van de planten speelt hierbij mogelijk ook nog een rol. “De opkweekwijze is mede bepalend hoe makkelijk een plant weggroeit en mogelijk daardoor hoe gevoelig ze zijn op schot. Het teeltresultaat is een combinatie van factoren.”

De trayplanten afkomstig uit Spanje
Van der Steen van Plantenkwekerij Biemans merkt onder meer telers enthousiasme over de Spaanse preiplanten. "Ook voor ons was het eigenlijk een test”, vertelt hij. “We hebben op meer dan dertig plaatsen grote proeven staan, van een halve of hele hectare, en merken dat ze makkelijker weggroeien dan losse planten. Daarnaast zijn ze zeer sterk zijn op schot", vervolgt Van der Steen. "Hierdoor heeft de teler een bedrijfszekere vroege start van zijn preiteeltseizoen." De eerste oogst was vorig jaar tien dagen tot twee weken eerder dan nu. Dat waren losse planten, opgekweekt in Marokko. “Die zijn er nu nog niet. Alleen de trayplanten beginnen nu op de markt te komen." De verwachting voor de komende weken is dat het aanbod van prei nog zeer beperkt zal blijven.

Opkweek in Spanje
Ook Van der Heijden heeft de rest van zijn areaal gevuld met de Marokkaanse planten. "Die hebben het veel moeilijker gehad, maar die hebben ook alleen maar slecht weer gehad." De proef met de Spaanse planten krijgt volgend jaar dan ook zeker vervolg - ondanks dat de trayplanten duurder zijn dan losse planten. "De risico’s in de preiteelt zijn groot en die wil je toch zoveel mogelijk uitsluiten. Het kost wel wat extra, maar een mislukte teelt kost nog veel meer geld."
De preiplanten kunnen vanaf 25 februari geleverd worden en kunnen zowel met een plantmachine als met een ponsmachine uitgeplant worden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Willem van der Heijden (e-mail)

Arie Oomen (e-mail)
Schanseind 27
4921 PM MADE
Tel.: +31(0)162 690 900
Fax: +31(0)162 680 970
info@nickerson-zwaan.com
www.nickerson-zwaan.com
Biemans Plantenkwekerij
Henri van der Steen (e-mail)

5421 RV Gemert
0492-361096
info@biemansplant.nl
www.biemansplant.nl