Tholen - De afzet van radijs ligt momenteel op een laag niveau. "Niets bijzonders hoor, dat is elk jaar zo in deze periode", constateert John Grootscholten van Daily Fresh Radish uit Naaldwijk. "We hebben een goede zomer achter de rug met een hoop licht en mooi weer en een goede radijsconsumptie gaan dan vaak samen op. Ook de afzet van losse radijs verliep in tegenstelling tot vorig jaar goed. De markt van bosradijs was vergelijkbaar aan andere jaren."
© Daily Fresh Radish
"Nu, in het najaar, loopt de groei nog wel door, maar zie je de consumptie dalen en daardoor loopt de markt in deze periode een beetje spaak. Dat zien we overigens negen van de tien jaar gebeuren. Alleen in het uitzonderlijke geval als je bijvoorbeeld extreem veel regen of koud weer zou hebben, waardoor de producties bij alle Nederlandse telers minder is of als de Duitse teeltgebieden blank staan, dan kun je in deze tijd van het jaar nog weleens een vraagmarkt hebben", vertelt de radijsteler.
© Daily Fresh Radish
"Meestal schakelen de Duitsers rond 1 november weer over naar de Nederlandse en Italiaanse radijs. Dan is hun eigen vollegrondsradijs op en krijgen wij wat meer vraag. De Duitsers vragen in de zomer helemaal niet naar Nederlandse radijs, maar dan hebben we voldoende consumptie in Nederland, België en de Scandinavische landen, dus dan is de markt vaak wel mooi in balans. In de winter hebben we de vraag uit Duitsland echt nodig. Het is toch een markt met ruim 80 miljoen inwoners en daarbij zijn de Duitsers in tegenstelling tot Nederland nog echte radijseters."
© Daily Fresh Radish
Een belangrijke ontwikkeling op de radijsmarkt is volgens John dat er steeds meer vraag komt naar specialiteiten. "Zo groeit de afzet van de rainbow radijs, waarbij de rode, witte en paarse radijs door elkaar wordt gebost. Maar de rode bosradijs is een hele stabiele markt met gevestigde spelers", vertelt John. Grootste uitdaging voor de teelt is volgens hem de strenge regelgeving en de toegenomen kosten. "Arbeid is in Nederland extreem duur geworden en ook het energieplaatje is in de winter lastig rond te rekenen."
© Daily Fresh Radish
Voor meer informatie:
Daily Fresh Radish
Hoge Geest 25
2671 LK Naaldwijk
John: +31(0)6 51 592838
Dennis: +31(0)6 54 244414
[email protected]
www.dailyfreshradish.nl