Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Miguel Castillo, Biotomate (Spanje):

"Biodynamische teelt wordt nieuwe biologisch"

De scheidslijn tussen gangbare en biologische teelt vervaagt. De verkoopprijzen neigen naar elkaar toe, maar ook de toegestane behandelingen lijken steeds meer op elkaar. Daar komt nu de biodynamische teelt bij, onder het Demeter keurmerk.

"De conventionele teelt schuift richting biologisch. Uiteindelijk zal biologisch de norm worden, want de agro-industrie heeft geen andere toekomst. En biodynamisch wordt dan het nieuwe biologisch. Het is nog onbekend, maar er is een groeiende groep consumenten", zegt José Miguel Castillo, directeur van Biotomate.

© Biotomate

Biodynamische teelt gaat verder dan gewasbescherming. "Het is een complete levensfilosofie, in nauwe verbondenheid met de aarde. Omschakelen kost tijd. In de kern is het een terugkeer naar traditionele methoden: een samenwerking tussen gewassen, dieren, insecten en de mens, met oog voor de maanstanden en de sterren."

Duitsland loopt voorop als afzetmarkt, gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Nederland. "Demeter producten brengen per kilo zo'n 15 tot 30 cent meer op dan biologisch. Vroeger lag dat verschil nog hoger, maar de coronacrisis drukte de koopkracht." Castillo verwacht dat de prijzen zich weer stabiliseren.

Biotomate teelt volledig biodynamisch. Het bedrijf is gespecialiseerd in verschillende tomatenrassen – van tros- en pruimtomaten tot zwarte en roze variëteiten – geteeld in Almería. Voor vruchtwisseling zetten ze ook andere groenten in. In Sierra Nevada verbouwen ze aanvullend tomaten en diverse groenten, zodat het hele jaar door geoogst kan worden.

© Biotomate

Volgens Demeter is de teelt afgestemd op de natuur en de planeten, met de maan als leidraad. De Oostenrijkse antroposoof Rudolf Steiner ontwikkelde dit zelfvoorzienende teeltsysteem, waarin bodem, planten en mens in balans zijn. "Wij zien ons bedrijf als een gesloten kringloop. Geen chemie, maar eigen dieren die resten van gewassen eten en via mest de bodem voeden. Bovendien volgen we een astronomie-kalender voor zaaien, snoeien en oogsten", legt Castillo uit.

© Biotomate

Een belangrijk onderdeel zijn de biodynamische preparaten. "Denk aan mengsels van kiezel of koemest in een koehoorn, die op het land en de gewassen worden toegepast. Ook combinaties van geneeskrachtige planten, volgens vaste recepten, verhogen de vruchtbaarheid en vitaliteit van de bodem."

Biodynamisch werken vraagt meer inzet, aandacht en middelen dan biologisch. Daardoor zijn de kosten hoger. "Demeter is meer dan een certificaat. Niet iedereen begrijpt of kent het, maar onze klanten waarderen de overtuiging en toewijding achter deze manier van telen", besluit Castillo.

Voor meer informatie:
José Miguel Castillo (directeur)
Biotomate
Tel: ‪+34 711 72 04 85 (Spanje)
[email protected]
www.biotomate.es

Gerelateerde artikelen → Zie meer