Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Als we de oplossing vinden, dan is de potentie ook groot”

Goed monitoren een must in strijd tegen pepertrips

Tholen - Op tafel in de kantine ligt een velletje papier met daarop een tabel. Hoeveel Californische tripsen (Frankliniella occidentalis) en hoeveel pepertripsen (Thrips parvispinus) zijn er deze week geteld? De totaalscore is 544. Een lichtpuntje is een afname van de hardnekkigste van de twee, de pepertrips. Anthuriumkwekers worstelen er al jaren mee. Wat de uitdaging in de anthuriumteelt extra groot maakt, is dat anders dan in bijvoorbeeld de paprika's, er jaarrond planten in de kas staan.

"Op die manier houd je in feite een bepaalde populatie pepertrips in stand", zegt Lenanrt Simonse van HortiPro. Hij heeft bij de kweker net zijn rondje gedaan. De kweker steekt al zo'n vijf jaar veel tijd en energie in het oplossen van het tripsprobleem. Ongeveer alles is al weleens geprobeerd.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlPheroThrip 2.0™. Verdeeld over het areaal van 3,5 hectare hangen in 10 paden elk 2 vangplaten.

Meer trips vangen voor betere monitoring
Min of meer gelijktijdig met de opmars van de pepertrips in Nederland is anthuriumkweker Breugem Plants op één van zijn drie locaties samen met HortiPro aan de slag gegaan met het intensief monitoren van de plaag. Daarvoor zet hij vangplaten in, blauwe uitgerust met het feromoon PheroTrip 2.0 van HortiPro waar Lennart wekelijks de tellingen doet, en gele, waar een teeltmedewerker van het bedrijf zelf de tellingen doet.

Wat opvalt is dat de tellingen op de blauwe vangplanten met feromonen factor tien hoger zijn voor trips. "Kijk, deze vangplaat heb ik net verwisseld, en hier zit alweer een trips op", wijst Lennart aan. De vangplaten met feromonen helpen om een goed beeld te krijgen van de plaagdruk in de kas. "Op blauwe vangplaten vang je meer trips, met minder bijvangst."

Om de tripsen te bestrijden, wordt een heel leger aan biologische bestrijders uitgezet. "In vergelijking met onze andere twee locaties zetten we hier drie tot vijf keer meer biologie in", benadrukt kweker Leon Breugem.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlEr wordt volop biologie ingezet tegen trips. Denk aan Montdorensis, Cucumeris, Hypoaspis, aaltjes en gaasvliegen.

Gemuteerde tripsen
Trips is voor menig anthuriumkweker een grote uitdaging, maar ook in andere teelten zijn er problemen. Denk aan groene kamerplanten, of paprika's. Wat de uitdaging in de anthuriumteelt extra groot maakt, is dat anders dan in bijvoorbeeld de paprika's, er jaarrond planten in de kas staan. Lennart: "Op die manier houd je in feite een bepaalde populatie pepertrips in stand."

Hoewel de pepertrips inmiddels een bekende plaag is in de sierteelt, is er nog verrassend weinig bekend over hoe dit insect zich precies gedraagt ten opzichte van natuurlijke vijanden én hoe het zich verdedigt tegen gewasbeschermingsmiddelen, stelt Lennart. "Dat gebrek aan kennis maakt effectieve bestrijding een flinke uitdaging. Om tot een effectieve en toekomstbestendige bestrijdingsstrategie te komen, is het dus essentieel dat we de verdedigingsmechanismen van de pepertrips beter doorgronden. Meer onderzoek naar zowel het gedrag als de biochemische afweer van dit insect is daarom hard nodig. Daarbij spelen ook feromonen een steeds belangrijkere rol. Hulpmiddelen zoals PheroThrip 2.0 bieden waardevolle inzichten in het gedrag en de verspreiding van de pepertrips."

Uit onderzoek bleek dat de tripsen uit de anthuriumkas op deze locatie van Breugem Plants zich hebben aangepast aan de lokale omstandigheden. Daardoor weten ze zelfs in een gaaskooi met tripsongevoelige soorten te overleven, terwijl opgekweekte tripsen in dezelfde proef op een anthuriumdieet niet overleefden. Breugem Plants strijdt met andere woorden tegen een hardnekkige populatie, en niet tegen continu nieuwe invlieg van buiten. Hiervoor is immers ook al vrij snel na de bouw van de kas in 2008 insectengaas in de ramen geplaatst.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlHet is goed zoeken, want tripsen zijn, ook bij een grotere plaagdruk, nog altijd lastig te ontdekken kleine beestjes. Vandaar dat monitoren met PheroTrip 2.0 helpt. Het lokt extra veel tripsen naar de blauwe vangplanten, voor een goed inzicht in de plaagdruk.

Graaddagen
De wekelijkse tellingen met te hoge tripsscores kunnen demotiverend werken, maar ondanks alles is Leon Breugem nog wel strijdbaar. "Als we de oplossing vinden, dan is de potentie ook groot." Alles beter namelijk dan planten met tripsschade, want die zijn slecht verkoopbaar.

Samen met HortiPro kijkt Breugem Plants momenteel naar het nog beter voorspellen van het optreden van pieken in de plaagdruk. Daarvoor worden graaddagen ingezet. Op basis van graaddagen is het mogelijk te berekenen wanneer de eerste tripspoppen uitkomen, buiten, maar ook in de kas. Het voordeel van berekening van graaddagen is dat er nog gerichter biologie uitgezet of een correctie gedaan kan worden op de momenten dat er een piek in tripsaantallen verwacht wordt. Lennart: "We hebben de theorie en de praktijk naast elkaar gelegd. We zijn met de laatste details bezig en dan is het werken met graaddagen bij deze kweker praktijkrijp."

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlHet uitgangsmateriaal als oorzaak van tripsbesmetting is uitgesloten, want alle planten komen van één bron. Waar de ene kwekerij een flinke tripsdruk heeft, is op de andere kwekerij, met soms nog gevoeliger soorten voor trips, de druk van het plaagsinsect laag.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlNa het tellen vervangt Lennart de vangplaten. In dit geval zit er al binnen een uur weer trips op.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlTrips nestelt zich onder meer in de bloemen.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlDuidelijke tripsschade aan het blad

Voor meer informatie:
Lennart Simonse
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.com