Donderdag was het fris en nat, maar binnenkort stijgen de temperaturen weer tot boven de 20 graden Celsius en gaat ook de zon goed schijnen. Het zal weer voor nieuwe negatieve uurprijzen op de elektriciteitsmarkt gaan zorgen, nadat minprijzen deze week even uitbleven. Ondertussen is de TTF-gasprijs voorzichtig weer wat gaan zakken, tot inmiddels minder dan 35 euro per megawattuur voor de contracten voor komende winter.
© ICEDe TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 24 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Een commissie heeft berekend dat er zo'n 195 miljard euro in het Nederlandse elektriciteitsnet geïnvesteerd moet worden om van netcongestie af te komen en het net weer helemaal toekomstbestendig te maken. "We zijn veel meer energie gaan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en dat moet allemaal het net op", vertelt commissievoorzitter Ernst van Koesveld in Geld of je Leven op NPO Radio 1.
Op 24 en 25 april komen kopstukken bij elkaar voor een internationale Summit on the Future of Energy Security. Anders dan enkele jaren terug gaat het op energiegebied ook steeds meer over nationale veiligheid en niet afhankelijk willen zijn van de VS, Rusland of het Midden-Oosten.
De Europese Commissie zal in de komende weken een plan presenteren waarin staat hoe de import van Russische brandstoffen compleet wordt uitgebannen in de Europese Unie. Dat maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bekend, schrijft BNR.
Electro (e)-methaan biedt een innovatieve en praktische oplossing voor de energietransitie, dankzij het gebruik van bestaande gasinfrastructuur, vooral bij moeilijk elektrificeerbare sectoren. Dit blijkt uit een nieuw onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door adviesbureau Roland Berger in opdracht van GasTerra en Gasunie. Het rapport benadrukt dat e-methaan, naast waterstof, een belangrijke bijdrage kan leveren aan een toekomstige CO2-neutrale energievoorziening. Het succes op lange termijn hangt echter af van verdere schaalvergroting, kostenverlaging en het aanbod van groene elektriciteit, zo stelt GasTerra in een persbericht.
Op 22 april vond in De Balie in Amsterdam de eerste editie van Onder Hoogspanning plaats, een programmaserie waarin verschillende partijen bijeenkomen om te debatteren over de uitdagingen van de energietransitie. Namens de VEMW was algemeen directeur Hans Grünfeld present. Het onderwerp van deze eerste editie was de verduurzaming van de industrie en de groene industrietransitie.
Tegenwoordig kun je aan de stroomprijzen in NL zien wat voor weer het de volgende dag wordt. En andersom.#grafiekvandedag pic.twitter.com/OY9k5BPLpy
— Martien Visser (@BM_Visser) April 24, 2025