Tholen - Het foodbedrijf van de toekomst staat centraal in een dynamisch ecosysteem van data, technologie en maatschappelijke veranderingen. Deze bedrijven worden niet langer enkel gestuurd door productie-efficiëntie, maar door een veelvoud aan factoren zoals consumentengedrag, wet- en regelgeving, innovaties, duurzaamheid en externe omstandigheden. Hoe kun je als bedrijf hierin slim blijven opereren? Tijdens het Food & Beverage Business Event van Aptean konden bedrijven informatie en inspiratie ophalen en kregen ze handvatten aangereikt. Natuurlijk kwamen de rol en de mogelijkheden van AI uitgebreid ter sprake.
© Marjet Lubbers-Bruijnse | GroentenNieuws.nl
Klik hier voor de fotoreportage
Alles draait om data: het verbindt de schakels, biedt inzicht, en maakt gerichte actie mogelijk. Het Food & Beverage bedrijf van de toekomst is niet alleen efficiënt, maar ook transparant, duurzaam en innovatief. "Data is de motor van deze transformatie, niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook in de keten", zei Joris Kolff, Senior Regional Sales Director Food & Beverage van Aptean. Een bedrijf maakt deel uit van een ecosysteem waarin de consument een sleutelrol speelt. Die bepaalt de behoefte, maar deze wil ook weten: waar komt mijn eten vandaan? "Transparantie over de herkomst van voedsel en het vergemakkelijken van bewuste keuzes, zoals het verminderen van suiker, alcohol en vlees, worden steeds belangrijker en zijn onderscheidende factoren." Tegelijkertijd moeten bedrijven voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving, bovenwettelijke eisen van retail, zorgen voor een voedselveilig product en kunnen inspelen op allerlei externe factoren als inflatie, weersextremen, verstoorde ketens, etc. etc. Innovaties zoals AI, AI-agents, chatbots en machine learning helpen bedrijven slimmer te produceren en klantgerichter te werken.
Copilot en AI-agents
Hans Loomans, Go-to-market lead Business Applications bij Microsoft, nam de bezoekers mee in de visie van Microsoft op digitale transformatie. 87% van de bedrijven denkt dat AI hen een competitief voordeel zal geven, maar ze weten niet goed hoe ze AI bedrijfsspecifiek kunnen inzetten.
Elke medewerker kan al beschikken over een persoonlijke AI-assistent Copilot. Deze helpt bij het genereren van documenten, analyseren van data binnen tools zoals Word, Excel, Outlook en Dynamics 365. Een stap verder gaan AI-agents: digitale assistenten die autonoom taken kunnen uitvoeren, context begrijpen, leren van data en samenwerken met mensen én systemen. Verder ging Hans in op de rol van verantwoordelijke AI en het waarborgen van betrouwbaarheid, privacy en ethiek bij het ontwikkelen en inzetten van AI-technologie.
Robotleger aansturen
Blindelings vertrouwen in AI is echter niet verstandig. Je moet blijven opletten, waarschuwde Kristiaan Glorie, Directeur Erasmus Q-Intelligence. "Binnen die grens kan AI menselijke taken aanvullen of zelfs overnemen, buiten de grens is AI output minder accuraat, minder bruikbaar, en haalt het de menselijke prestatie naar beneden. Het kan lastig zijn om te bepalen waar die grens precies ligt. Zeker voor onervaren/junior gebruikers." Wanneer je AI goed inzet, biedt het veel kansen en kan het zorgen voor compleet nieuwe kansen. "Mens en machine is de sterkste combinatie", zei hij. Om dat te benutten moeten werknemers nieuwe vaardigheden aanleren: data-geletterdheid, proceskennis kunnen combineren met AI-inzichten en in staat zijn om een eigen robotleger aan te sturen. Hij sloot af met een quote van professor Lakhani: "AI won't replace humans – but humans with AI will replace humans without AI".
Kompas voor de toekomst
Welke trends zijn er van 'Boer tot bord'? Kijkend naar de economische vooruitzichten, consumententrends en de verduurzamingsopgave waar de voedingsmiddelensector voor staat concludeert Marcel Lambregts, Sectormanager Food bij Rabobank, dat de sector beweegt richting een toekomst waarin samenwerking, transparantie en 'true value' centraal staan.
Ondanks de aanhoudende inflatie blijven consumenten in Nederland uitgeven. Hogere lonen en stimulerende overheidsuitgaven zorgen ervoor dat de economie blijft draaien. Toch is het sentiment onder consumenten grillig. "We zien dat consumenten andere keuzes maken. Ze downgraden naar goedkopere producten of verschuiven naar discountformules," aldus Marcel.
Gezondheid, duurzaamheid en gemak
De drie dominante consumententrends – gezondheid, duurzaamheid en gemak – zijn steeds sterker bepalend voor aankoopgedrag. Die ontwikkeling drukt zijn stempel op zowel foodretail als foodservice. Maar er blijft een kloof tussen wat consumenten zeggen belangrijk te vinden en wat ze uiteindelijk kopen. "Het is belangrijk om mentaal drempels weg te nemen. Consumenten moeten weten wát duurzaam of gezond is," zei hij.
Geopolitieke spanningen en mogelijke invoerheffingen tot 25% kunnen de groei van de sector ernstig beperken. Klimaatverandering speelt eveneens een steeds grotere rol. Denk aan verminderde beschikbaarheid van koffie, stijgende voedselprijzen (rijst en maïs: +40-55% tot 2030) en verzilting van landbouwgrond, ook in Nederland. "Zonder ingrijpen worden delen van Afrika ongeschikt voor voedselproductie. Ook Nederland staat voor serieuze uitdagingen zoals verzilting," waarschuwt Marcel.
Wetgeving: plicht en kans
Met de komst van wetgeving zoals de CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) moeten bedrijven in kaart brengen hoe zij omgaan met milieu, mensenrechten en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Grote afnemers en banken (waaronder Rabobank) verwachten van hun leveranciers dat zij hierover transparant rapporteren. "Wie het goed op orde heeft, wordt beloond met betere financieringsvoorwaarden," aldus Marcel. Jongere medewerkers en consumenten verwachten bovendien steeds vaker dat bedrijven duurzaam opereren. Voorbeelden van duurzame initiatieven zijn er inmiddels ook. Denk aan AH, Colruyt en Plus met gesloten ketens, Lidl's Kipster, en het concept van Yespers en FoodMasters waarin appels volledig worden benut – van product tot reststroom.
De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is volgens Rabobank niet alleen moreel noodzakelijk – gezien de groeiende wereldbevolking en schaarste aan hulpbronnen – maar biedt ook strategische kansen voor bedrijven die nu al inzetten op ketensamenwerking, data-analyse en verduurzaming. Rabobank zet vol in op het 'True Value'-principe: een systeem waarbij milieu- en maatschappelijke kosten worden meegerekend in de prijs. "Wie zijn externe kosten weet te reduceren, komt goedkoper en duurzamer uit de bus. Dit vraagt om samenwerking, niet om concurrentie," benadrukte Marcel.
"Blijf mens"
Tot slot van het Aptean-event verraste voormalig topschaatser en IT-ondernemer Ben van der Burg het publiek met een wat chaotische en energieke lezing over de rol van AI en vooral: de onmisbare menselijke factor. Zijn boodschap? "Technologie wordt slimmer, maar verrassing, gevoel en lef blijven menselijk." AI kan veel, het maakt analyses, genereert teksten, voert taken uit – sneller dan mensen. Maar het heeft ook beperkingen. "AI is getraind op het verleden. Het verrast niet, het voelt niet, het viert geen feest." Hij riep bedrijven op om technologie te omarmen, maar daarbij hun menselijkheid niet te verliezen. "De wereld verandert razendsnel. Wacht niet op perfectie. Probeer, faal, leer – en blijf mens."
Klik hier voor de fotoreportage
Voor meer informatie:
Aptean
Tel.: +31 (0)76 504 2520
info@aptean.com
www.aptean.com