Omwonenden blijven klagen over geuroverlast van een wietkwekerij in de polder bij Hellevoetsluis. Deze week haalden berichten het nieuws bij Hart van Nederland, het Brabants Dagblad en ook op NPO Radio 1 in een uitzending van EenVandaag, dat ook een reportage publiceerde, ging het erover.
In de radio-uitzending zocht men donderdagmiddag uit of het klopt, zoals klagende omwonenden beweren, dat het bedrijf CanAdelaar 2 miljoen omzet per week draait. De boze omwonenden hekelen het miljoenbedrijf dat volgens hen 'niets' aan de geuroverlast doet.
In de uitzending plaatst men daar nuance bij. Er is wel degelijk in technieken geïnvesteerd om geuroverlast te voorkomen (zoals ook wij zagen en konden ruiken tijdens een bezoek aan de omgebouwde tomaten) en ook de procedures zijn aangepast, zodat er minder geur aan de kas kan ontsnappen.
Bij CanAdelaar erkennen ze dat er een sterke geur van het gewas afkomt, maar wijst men ook op angst voor een onbekende geur. Een mestlucht in de polder kennen mensen wel, en ook die is niet aangenaam, zo stelt men. Tegen de opgelegde boetes na controles van de milieudienst voert men een juridische strijd.
Geen 2 miljoen
Ook de bewering dat er 2 miljoen omzet per week wordt gedraaid, wordt op de radio genuanceerd. Misdaadjournalist Mick van Wely haalt cijfers aan waaruit blijkt dat legaal wiet produceren lucratief is, maar niet zó lucratief. Het ministerie rekent met 28 gram per plant, met 1 keer per 3 maanden, weet Van Wely die verder op productiecijfers van twee middelgrote kwekerijen uit Groningse wijst. Zij zeggen 8000 kilogram per jaar te oogsten. Bij een verkooprijs van 10 euro per kilo kom je dan op 80 miljoen euro per jaar. Er zitten 52 weken in een jaar, en dan kom je op zo'n 1,5 miljoen euro omzet uit, en daar gaan dan nog kosten af. Geen 2 miljoen omzet per week dus, zoals ook CanAdelaar in een reactie bij EenVandaag ontkent.