Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Intensief onderzoek naar oorzaak uitval paprikaplanten

Paprikatelers en marktpartijen slaan de handen ineen om de oorzaak te achterhalen van het uitvallen van paprikaplanten in de kas. Deze problemen spelen al enkele jaren op verschillende teeltbedrijven. Een duidelijke oorzaak is nog niet vastgesteld.

In de praktijk is pathogeen Fusarium oxysporum f.sp. radicis-capsici (FORC) aangetroffen, maar telers vermoeden dat dit niet de enige verklaring is. Afgelopen najaar zijn betrokken partijen samengekomen om kennis en ervaringen te bundelen en een gezamenlijke onderzoeksrichting te bepalen.

Brede samenwerking
Op basis van dat overleg heeft Normec Groen Agro Control een onderzoeksvoorstel opgesteld. Dit richt zich op een breed scala aan metingen onder verschillende teeltomstandigheden. Na intensief overleg met telers en bedrijven is het voorstel verder aangescherpt.

Voor de financiering is de steun van marktpartijen cruciaal gebleken. De volgende bedrijven nemen actief deel aan het project: Royal Brinkman, Saint-Gobain Cultilene, Enza, Grodan, Rijk Zwaan, Roam Technology en Syngenta. Ook is een bijdrage ontvangen van Interpolis en Innovatiefonds Hagelunie. De leden van de gewascoöperatie Paprika dragen ook financieel bij.

Onderzoeksaanpak
Bij twaalf paprikatelers wordt intensief gemonitord op factoren die mogelijk samenhangen met plantuitval. Denk aan:

  • Zuurstofgehalte in de substraatmat
  • Zuurstofverbruik in mat en gietwater
  • Plantbelasting, fotosynthese en nutriëntenopname

Daarnaast worden watermonsters geanalyseerd op het microbioom: de samenstelling van micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels en gisten) in en rond het wortelmilieu. Er wordt in België een QPCR test ontwikkeld om de aanwezigheid van ziekmakende Fusarium te kunnen gaan testen. Deze data moeten meer inzicht geven in de relatie tussen plantgezondheid en gevoeligheid voor uitval.

Structureel overleg
Zowel de telers als de marktpartijen komen regelmatig bij elkaar om de voortgang te bespreken en het onderzoek waar nodig bij te sturen. Door kennis en expertise te bundelen, willen ze meer grip krijgen op dit hardnekkige probleem. Daarnaast is er uitwisseling met het lopende Fusarium onderzoek in België.

Bron: Glastuinbouw Nederland