Glastuinbouw Nederland wordt de laatste tijd vaak benaderd door leden die brieven krijgen van hun netbeheerder. Deze brieven gaan over verplichte deelname aan netcongestie, Real-time interfaces of zelfs dat ze mogelijk verplicht worden afgeschakeld. De communicatie rondom deze onderwerpen verschilt erg, zelfs binnen netbeheerders. Dit brengt een hoop onzekerheid met zich mee, signaleert de brancheorganisatie.
Glastuinbouwondernemers kunnen op vrijwillige basis of als gevolg van verplichte congestiemanagement een biedplichtcontract (ook wel bekend als redispatch) afsluiten. Dit is een contract waarbij een aanbod flexibel vermogen gedaan kan/moet worden aan een netbeheerder via het platform GOPACS. Netbeheerders kunnen redispatch afroepen binnen een congestiegebied, waar bedrijven buiten het congestiegebied op kunnen reageren. Om een redispatch aanbieding te kunnen doen, moeten ondernemers een congestie service provider (CSP) inschakelen.
Het biedplichtcontract werd dan ook altijd tussen de netbeheerder en de CSP afgesloten. Echter is een nieuwe versie van het biedplichtcontract in omloop waarin de aangeslotene (bijvoorbeeld de ondernemer) op moet bijtekenen. Omdat de nieuwe versie van het biedplichtcontract inhoudelijk behoorlijk aangescherpt is ten nadele van de CSP/aangeslotene, adviseert Glastuinbouw Nederland om deze nieuwe versie niet te tekenen. Glastuinbouw Nederland geeft input op deze nieuwe versie en streeft ernaar dat het biedplichtcontract hierop wordt aangepast.
Wie vragen over dit contract of over een brief van een netbeheerder heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met Alexander Formsma. Glastuinbouw Nederland wordt graag gevoed met voorbeelden uit de praktijk om in hun gesprekken mee te nemen.
Bron: Glastuinbouw Nederland