Sinds de Europees Parlementsverkiezingen van juni 2024 waait een nieuwe wind in Brussel. De kersverse Europese Commissie vaart deels een andere koers met nieuw landbouw- en klimaatbeleid tot gevolg. Beleid waar straks ook het Europarlement zich over moet buigen. Tijd voor Volt-Europarlementariër Anna Strolenberg en BBB-collega Jessika van Leeuwen om het net op te halen voor de wensen van de glastuinbouw in deze koerswijziging, schrijft Jesse Schevel, lobbyist van Glastuinbouw Nederland, naar aanleiding van een bezoek aan een teler.
In Steenbergen lieten de europarlementariërs zich door Van Duijn De Jong Aubergines bijpraten over de ambities van en uitdagingen in de sector. Als de EU-lobbyist van Glastuinbouw Nederland was erbij.© Glastuinbouw Nederland
Werken aan 100% groen
Met de pas gepubliceerde EU-visie op voedsel en landbouw en de Clean Industrial Deal boog het gesprek al snel naar de inzet van de sector op groene gewasbescherming, klimaat, waterzuinigheid en arbeid. In Steenbergen doet Van Duijn De Jong Aubergines met een kas mee aan het project '100% groen geteeld'. Het lukte bijna om jaarrond zonder chemie te telen, vertelde Rob van Duijn aan de Europarlementariërs tussen de aubergines. Het aantal effectieve biologische en laagrisicomiddelen is echter nog te gering om als sector volledig de overstap naar 100% groen te kunnen maken. Bovendien ervoer Van Duijn zelf dat chemie soms als laatste redmiddel noodzakelijk blijft. Om de groene medicijnkast aan te vullen wil de Europese Commissie nog dit jaar met wetgeving komen om de toelating van deze middelen te versnellen. Een onderwerp waar zowel Volt als BBB vanuit het Europarlement werk van willen maken.
Clean Industrial Deal
Hoewel energie geen hoofdthema is in de landbouwcommissie, waarin Strolenberg en Van Leeuwen zetelen, is het een vitaal onderwerp voor de glastuinbouw. Van Duijn liet aan de hand van zijn eigen bedrijf zien hoe de sector koploper wil zijn in de energietransitie. Zo gebruikt Van Duijn De Jong de restwarmte en CO2 van Yara in het Zeeuwse Westdorpe en biomassa in Sirjansland. Ook in Steenbergen en Dinteloord hopen de ondernemers vanaf 2026 hun kassen van duurzame energie te kunnen voorzien. Uitbreiding van warmte-, stroom- en CO2-netten rondom kassen moet daarom worden versneld in de Clean Industrial Deal, net als het steunen van het aanboren van nieuwe energiebronnen om deze transitie te maken. Een duidelijke boodschap aan Brussel om Nederlandse telers te helpen in deze klimaatopgave en zo hoge energierekeningen te voorkomen.
Waterzuinige kassen
Naar verwachting komt de Europese Commissie komende tijd ook met een waterstrategie om zuiniger watergebruik te stimuleren. Met grote interesse leerden Volt en BBB hoe efficiënt telers als Van Duijn De Jong omgaan met hun water door continu te recirculeren en te zuiveren. Daarmee is de sector in staat zeer waterefficiënt voedsel in een verdrogend Europa te produceren. Een kans die Glastuinbouw Nederland in aanloop naar de publicatie van de waterstrategie bij EU-instellingen als het Parlement onder de aandacht brengt.
Bron: Glastuinbouw Nederland