Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandachtspunten bij telen op nieuwe substraten

Wie in de kas komt en naar het substraat op de goten kijkt, ziet steeds vaker alternatieven voor steenwol, dikwijls nog wel gecombineerd met een steenwolblok erboven, al zijn ook hier inmiddels organische alternatieven voor. Ook de adviseurs van Delphy zien de trend. Zij helpen telers bij de overstap van telen op steenwol naar alternatieve substraten, bijvoorbeeld in de komkommerteelt.

Wat zijn concreet de alternatieven voor steenwol in de komkommerteelt?
Een niet organische optie is perliet, zegt Rens Smith, adviseur glasgroenten en de manager van het team glasgroenten van Delphy. In het buitenland ziet zijn team ook weleens een soort lavakorrels als substraat.

"Waar we tegenwoordig een verschuiving naartoe zien gaan is een potgrondmix en meer kokos. Dit kan zowel in bakken zijn als in matten. Dit is afhankelijk van de teler en ook van de kosten van het substraat. Los gestort is nu eenmaal wat goedkoper en het vullen van de bakken, als dit elk jaar gebeurt, is nog wel een werkje voor in de winter."

© Delphy

Wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
Voor perliet moeten de pompen wel groot genoeg zijn, weet Rens. "Dit zal bij de meeste bedrijven wel gaan maar niet zomaar overal. Met perliet houd je maar weinig water vast in het substraat en dus is vaak rondkomen, ofwel veel beurtjes geven, een must. Het is dus ook een iets gevaarlijker substraat als er aan de watertechniek iets kapot gaat op een zomerse dag."

Het perliet zelf komen de adviseurs van Delphy soms nog wel jaren tegen in de drainput. "Dit is wel gevaarlijk uit oogpunt voor virus. Het is wel een schoon substraat, want het is gepoft gesteente, dat is dus enorm verhit bij de productie. Een nadeel daarvan is dat het dus wel redelijk wat energie kost om het te maken. Een voordeel is ook dat perliet vrij goedkoop is in de aanschaf."

Organische substraten hebben als voordeel dat de plantweerbaarheid wordt vergroot, ziet de adviseur. "Het bioleven in de mat is gemakkelijker toe te voegen en blijft langer in leven. In een anorganisch substraat blijf je toch (bio)middelen meedruppelen en hoop je vaak op het beste, en het blijkt in de praktijk ook wel te werken."

Een juiste balans in de mat lijkt makkelijker te maken in organische substraten. "De wortels lijken het ook nog sneller naar de zin te hebben in het substraat, maar dit kan ook zijn omdat ze eerst rondom het substraat heen groeien voordat ze in de mat groeien", merkt Rens op.

Nadelen van telen op organische substraten zijn dat niet alle middelen klakkeloos meegedruppeld kunnen worden zonder hierbij eerst goed na te denken, benadrukt hij. "Voor een deel worden bepaalde middelen namelijk gebonden aan het substraat. Zonde van je middel dus! Dit kunnen we wel voorkomen door na te denken over de timing van de inzet. Daarbij moet je bij dit soort substraten vaak wel wat meer gaan geven, afhankelijk van de fracties en opzet van het substraat. Het substraat lijkt dan voldoende nat, alleen schijn bedriegt."

In de teelt ziet Rens dat bij het organische substraat het gewas wel een slagje vegetatiever staat. "Dit betekent meer energie in de groei i.p.v. vruchten. Hier kan op gestuurd worden en het is soms ook wel wenselijk bij bepaalde soorten. Een iets meer vegetatieve groei is niet altijd verkeerd dus."

Voor meer informatie:
Rens Smith
Delphy
06 26 51 86 49
r.smith@delphy.nl
www.delphy.nl