Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt asperges

De aspergemarkten wereldwijd worden beïnvloed door wisselende weersomstandigheden, schommelingen in het aanbod en veranderende consumentenvoorkeuren. In Noord-Amerika zorgt het krappe aanbod voor hoge prijzen, maar de import uit Peru en de aankomende oogsten uit Canada en de VS zullen naar verwachting de druk verlichten. In Nederland piekte de verkoop vóór Pasen door een lager aanbod en sterke vraag vanuit de retail, maar de prijzen blijven hoog vanwege productiebeperkingen in Noordwest-Europa. In België was er sprake van zeer veel vraag met Pasen. In Frankrijk begon het oogstseizoen later door instabiel weer, maar de kwaliteit is goed. Italië heeft een vertraagd maar productief seizoen, met goede opbrengsten op Sicilië en Sardinië, en sterke vraag ondanks de weersomstandigheden. In Spanje vertraagde regen de start van de oogst, maar de volumes en kwaliteit zullen verbeteren, met Granada in het hoogseizoen en Guadalajara die met hoge verwachtingen begint.

In Duitsland is de handel traag door hoge prijzen en beperkte vraag, terwijl koude nachten en droogte het oogsttempo en de kwaliteit beïnvloedden. Zwitserland verhoogde zijn binnenlandse productie aanzienlijk, maar blijft afhankelijk van import, met stabiele consumptie van ongeveer 1 kilo per hoofd van de bevolking. Oostenrijk zag een later seizoen, maar de aanvankelijke vraag was groot en het aanbod stabiliseerde zich voor de paasverkoop. In Zuid-Afrika daalde de binnenlandse productie sterk, waardoor de markt afhankelijk is van importen, met een voorkeur voor groene asperges en hoge retailprijzen door beperkte beschikbaarheid.

© Viola van den Hoven-Katsman | GroentenNieuws.nl

Nederland: Lager aspergeaanbod Noordwest-Europa houdt prijs op peil
De aspergeverkoop verliep afgelopen week in aanloop naar Pasen weer crescendo. "We begonnen de week met redelijke aantallen en in het begin van de week vond ik de prijs nog enigszins teleurstellend. Maar later in de week leek toch heel Nederland weer asperges te willen eten, waardoor de prijzen opliepen, wat resulteerde in een hele mooie klokprijs op de vrijdag met een prijsniveau boven de 10 euro", vertelt een Hollandse aspergeverkoper. Ook voor de komende weken is hij positief gestemd. "De vraag vanuit de retail is groot genoeg. De eerste percelen van de verwarmde asperges vallen nu af en de late asperges komen nu in productie, dus hopelijk blijven vraag en aanbod mooi in balans", vervolgt de aspergeverkoper. "Ook kwalitatief verloopt het seizoen goed. We hebben zeker de helft van de klachten van vorig jaar, met name de roestproblematiek is er dit jaar een stuk minder, dus dat stemt tot tevredenheid."

De lagere producties in Noordwest-Europa zorgen in zijn algemeenheid voor een lager aanbod op de markt. "Zo ligt de aanvoer nog iets onder vorig jaar vanwege de percelen die uitgefreesd zijn of niet de verwachte aantallen produceren. Dat zien we in Nederland, maar ook in Duitsland en Frankrijk. Zo is het areaal in Nordrhein-Westfalen aardig afgenomen en dat versterkt de interesse naar onze asperges. Hierdoor blijft de prijsvorming over het algemeen op een hoger prijsniveau hangen", vervolgt de handelaar. Wat hem opvalt is dat mensen alternatieven zoeken in andere sorteringen. "Vroeger ging de aandacht vooral naar de Dubbel A-wit, maar nu zijn andere sorteringen ook steeds meer in trek. Ook is de stengeldikte dit jaar een stuk dikker dan anders."

België: Zeer veel vraag naar asperges met Pasen
In België is het aspergeseizoen in volle gang, waarbij met Pasen al een mooie verkoop was, zo vertelt een Belgische teler. "Het was echt razend druk. We zijn bijna blij dat het inmiddels weer afgelopen is, want als het zo hele weken had geweest, weet ik niet of we het aangekund hadden", legt hij uit. "We zijn op 7 april begonnen met oogsten, dus dat is toch een pak vroeger dan verleden jaar, maar de kwaliteit is goed dit jaar. Vorig jaar hadden we last van veel dunne asperges, zeker naar het einde van het seizoen, maar door een groeizame zomer hebben we nu toch mooie dikke asperges. Ook de prijzen zijn eigenlijk vanaf het begin van het seizoen al goed. Vorige week was er een lichte daling, maar het was nog steeds naar behoren. Toen dachten we maandag wel de klop te krijgen in het prijsniveau, maar toen was het zelfs hoger dan vrijdag. Ik weet dus niet of veel collega's Pasen gevierd hebben, maar naar mijn gevoel was de aanvoer wat minder, waardoor de prijzen zich goed hebben gehouden. Nu zal het misschien iets in gaan zakken, maar ik verwacht toch dat we mooi door kunnen blijven werken."

Frankrijk: Verlate start van het aspergeseizoen door instabiel weer
Het Franse aspergeseizoen van dit jaar begon 2 tot 3 weken later dan normaal, voornamelijk door instabiel weer, met koele nachttemperaturen die verhinderen dat de ruggen goed opwarmen, waardoor de asperges niet goed konden groeien. In een normaal seizoen komt de oogst in het Zuid-Oosten doorgaans een week tot 15 dagen eerder dan in het Zuid-Westen, maar dit jaar was het precies andersom. Ondanks de late start, was het juist het Zuid-Westen dat het seizoen het beste begon.

Toch, ondanks de trage aanvoer van volumes, blijkt de markt redelijk in balans te zijn, met een bevredigende kwaliteit van de asperges: "Wat betreft de kwaliteit kunnen we niets anders dan tevreden zijn. We zitten zelfs midden in een jaar met grotere kalibers. Wat de prijzen betreft, waren ze in het begin van het seizoen extreem hoog door de afwezigheid van aanbod, maar zijn daarna gedaald naar een niveau dat voor zowel producenten als consumenten perfect acceptabel is. Het feit dat we niet overspoeld worden door grote volumes heeft het voordeel dat de prijzen op een redelijk niveau blijven. We waren dit jaar bijna door onze voorraad heen voor Pasen, en we raken op dit moment nog steeds door onze volumes."

Gezien de levendige, maar licht onderbelaste markt, overwegen steeds meer Franse telers om de aspergeteelt op te starten of hun productiecapaciteit uit te breiden.

Duitsland: Aspergeoogst begint, maar vraag blijft matig
De aspergeoogst begon in bijna alle grote Duitse teeltgebieden net op tijd voor Pasen. Hoewel de leveringen van de meest uiteenlopende producten en landen van oorsprong toenamen, bleef de handel traag als gevolg van de over het algemeen beperkte vraag en de aanhoudend hoge prijzen. De binnenlandse volumes bleven toenemen en de eerste partijen veldgewassen begonnen ook te arriveren. Het ontbrak echter nog steeds aan een sterk momentum en voldoende volumes om de prijzen aantrekkelijker te maken in de week voor Pasen.

Ondanks koude nachttemperaturen en wijdverspreide grondvorst bleven de oogstvolumes onder enkelvoudige en meervoudig overdekte systemen stijgen dankzij het zonnige weer. In sommige gevallen werden echter kwaliteitsproblemen gemeld als gevolg van de extreem hoge temperaturen onder de folies. Volgens de BLE vertraagde ook de droogte in veel gebieden de voortgang van de oogst.

Zwitserland: Areaal asperges breidt uit, maar import blijft hoog
Zwitserse groentetelers hebben de afgelopen jaren de aspergeteelt aanzienlijk uitgebreid, waardoor het binnenlandse aanbod duidelijk is toegenomen. Volgens de Landbouwinformatiedienst (LID) is het areaal witte asperges de afgelopen 20 jaar verviervoudigd en het areaal groene asperges verdrievoudigd. Momenteel telen ongeveer 180 groentetelers asperges in Zwitserland. De meeste telers zijn gevestigd in Oost-Zwitserland, gevolgd door het Centraal Plateau en West-Zwitserland.

Ondanks deze groei van de binnenlandse productie blijft Zwitserland sterk afhankelijk van import. In 2024 importeerde het land ongeveer 3.600 ton witte asperges en 5.700 ton groene asperges. De totale consumptie van zowel groene als witte asperges, inclusief import, bedraagt ongeveer 1 kilo per hoofd van de bevolking.

Oostenrijk: Vertraagde start aspergeseizoen gevolgd door sterke vraag
Het aspergeseizoen 2025 in Oostenrijk is begonnen, hoewel iets later dan het jaar ervoor. Terwijl de oogst in 2024 ongewoon vroeg was begonnen, werd de vertraging dit jaar veroorzaakt door de weersomstandigheden. "Iedereen wil de eerste kilo", zegt een teler in Neder-Oostenrijk. In de eerste dagen van de oogst was er een aanzienlijke stijging van de vraag en soms was er op korte termijn niet genoeg asperge beschikbaar.
Sindsdien is de situatie echter gestabiliseerd. "Op dit moment hebben we genoeg - zelfs voor Pasen. De vraag is groot, maar het aanbod is voldoende," voegt de teler toe.

Italië: Vertraagd maar productief seizoen, met goede opbrengsten op Sicilië en Sardinië
Het oogstseizoen voor groene asperges van Canino BGA begon in de laatste dagen van januari, met bescheiden volumes afkomstig van de velden die gebruikmaken van geothermisch verwarmd water. "De dagelijkse oogsthoeveelheden waren relatief laag door ongunstige weersomstandigheden," meldt de coöperatie, die meer dan 300 ha beheert en zo'n 100 teeltbedrijven omvat. Eind maart werd per hectare ongeveer 15-20 kg geoogst, terwijl de velden met beschermde teelt die profiteren van geothermische verwarming, opbrengsten van meer dan 100 kg per hectare behaalden. De coöperatie heeft inmiddels meer dan 1.500 ton asperges op de markt gebracht.

Op Sicilië begon het groene aspergeseizoen begin februari en zal begin mei worden afgesloten. Ondanks de suboptimale weersomstandigheden was het seizoen 2025 zowel qua opbrengst als kwaliteit bevredigend. De gemiddelde opbrengst per hectare lag tussen 3 en 5 ton. De primaire markt blijft de binnenlandse markt, vooral in Noord-Italië, terwijl de export steeds marginaler wordt door de sterke internationale concurrentie. Chili en Peru zijn de belangrijkste concurrerende exporteurs, terwijl opkomende markten zoals Thailand een neerwaartse druk op de prijzen blijven uitoefenen. Tot nu toe schommelden de gemiddelde prijzen voor Siciliaanse asperges tussen € 4 en € 6 per kilo, met pieken tot € 7 voor de topkwaliteit.

Het seizoen van groene asperges op Sardinië, dat ongeveer 40 ha beslaat, nadert zijn voltooiing en de oogst zal naar verwachting rond 10 mei klaar zijn. "Het was een zeer bevredigend seizoen, vooral in maart, toen we het dubbele volume registreerden in vergelijking met vorig jaar. De vraag is stabiel gebleven en de markt is in evenwicht gebleven met stabiele prijzen gedurende het hele seizoen," meldt een partner van het bedrijf. Met name tijdens de typische moeilijkere periode na Pasen bleven de prijzen stabiel. Een belangrijke trend in het seizoen 2025 was de onverwachte stijging van de vraag naar kleinere maten. "Het was een verrassing omdat de markt historisch gezien de voorkeur gaf aan grotere kalibers. Dit jaar kregen we echter een duidelijke vraag naar de maten 6-12, zowel van grossiers als van grote retailers."

In Noord-Italië meldde een grote groente- en fruitteler een oogstvertraging van ongeveer tien dagen als gevolg van weersomstandigheden. Desondanks is de kwaliteit van de productie niet aangetast. De verkoop in de aanloop naar Pasen was sterk, ondersteund door een grote vraag en consistente prijzen. Het bedrijf levert asperges in verschillende verpakkingsvormen, waaronder bundels van 500 gram en bakjes met aspergepunten van 400 gram. De oogst zal doorgaan tot juni, hoewel de prijzen meestal dalen naarmate de productie toeneemt.

Spanje: Regen stelt start groene en witte aspergeoogst uit
Regen heeft dit jaar een cruciale rol gespeeld in de start van het aspergeseizoen in Spanje. Voor de teelt van witte asperges langs de oevers van de Ebro begon het seizoen later dan voorgaande jaren. "Wij zijn ongeveer 20 dagen later gestart met oogsten, maar we hebben geluk gehad, aangezien 95% van het areaal met BGA Navarra-asperges pas net begint te oogsten door de regenval," vertelt een marktdeelnemer.

"Gelukkig konden we de ruggen vormen en de aspergebedden voorbereiden voordat de regen het veldwerk onmogelijk maakte, en die 20 dagen voorsprong zijn zeer waardevol voor de afzet van onze asperges," voegt hij eraan toe.

De productie lijkt dit jaar vergelijkbaar met vorig seizoen, met goede maten die naar verwachting verder zullen verbeteren naarmate het seizoen vordert. Dit is positief, aangezien grootte een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken is, vooral voor de AGF-sector en de horeca.

De oogst van groene asperges in Granada is in volle gang en bevindt zich op het hoogtepunt van het seizoen. De productie wordt geschat op 35 miljoen kilo, wat een stijging van 10-15% betekent ten opzichte van het vorige seizoen. "Door de lage temperaturen begon het seizoen wat later, waardoor de oogst twee tot drie weken vertraging opliep. De recente regenval heeft echter de teeltomstandigheden verbeterd, wat resulteert in een betere kwaliteit, versheid en houdbaarheid van het product," aldus een teler in Granada.

In Guadalajara begint de oogst nu pas, eveneens vertraagd door regen en koud weer. "We zijn enthousiast over dit nieuwe seizoen, waarin we onze asperges met het BGA-keurmerk voor groene asperges uit Guadalajara op de markt zullen brengen," zegt de voorzitter van de vereniging van telers in Guadalajara. "Onze asperges worden in de volle grond geteeld en door de koude temperaturen groeien ze langzamer, wat hun smaak concentreert en de stevigheid verhoogt. Ondanks de late start verwachten we een goed seizoen, met ongeveer 2,5 miljoen kilo asperges van hoge kwaliteit."

Noord-Amerika: Krap aanbod ondersteunt stevige aspergeprijzen
Het aanbod van asperges in Noord-Amerika blijft beperkt. De regio Sonora in het noorden van Mexico is haar seizoen aan het afsluiten. Aan de importzijde komen Peruaanse asperges zowel via de lucht als over zee aan, voornamelijk bestemd voor de oostkust. Dit zal helpen om de regionale aanvoer aan te vullen totdat de lokale oogst van Canada beschikbaar komt na een vertraagde start.

In de staat Washington worden ook asperges geteeld, maar deze worden voornamelijk geleverd aan markten ten westen van de Rocky Mountains en een deel bereikt het Midwesten. Californië heeft ook een beperkte productie, die grotendeels binnen de staat blijft. Ondertussen staat New Jersey op het punt om te beginnen met de oogst en begint Michigan in mei met het seizoen.

De vraag is al bijna drie weken groter dan het aanbod, zo niet langer. Dit gebrek aan evenwicht zorgt ervoor dat de prijzen stevig blijven en momenteel variëren van ongeveer €6,80-€7,80 per kg, waarbij biologische asperges ongeveer 20 procent hoger geprijsd zijn. De markt zal naar verwachting sterk blijven gedurende de hele maand mei.

Zuid-Afrika: Lokale aspergeproductie daalt, markt afhankelijk van import
De Zuid-Afrikaanse productie van asperges is nu een fractie van wat het ooit was. In de jaren 1990 en begin 2000 waren er tientallen aspergetelers, die voornamelijk witte asperges teelden, en een aantal conservenfabrieken in de oostelijke Vrijstaat. Deze fabrieken behoorden tot de eerste slachtoffers van de vrijhandel, met name door de concurrentie van Chinese witte asperges in conserven, die tegen aanzienlijk lagere prijzen dan het lokale product op de markt kwamen.

Er worden nog steeds asperges geteeld in Namibië, de oostelijke Vrijstaat en de Westkaap, hoewel de grootste teler van groene asperges van het land zijn activiteiten de afgelopen jaren heeft gestaakt. Op de gemeentelijke markt van Johannesburg, waar de volumes laag blijven omdat een groot deel van de oogst rechtstreeks aan verwerkers of retailers wordt verkocht, komt de gemiddelde prijs voor een punnet van 200 gram overeen met ongeveer € 13,40 per kilogram.

Het lokale aspergeseizoen loopt van eind augustus tot maart, met een piekproductie tussen eind september en oktober. Van ongeveer mei tot augustus worden asperges geïmporteerd uit Peru en Mexico om aan de lokale vraag te voldoen.

De markt voor witte asperges in Zuid-Afrika is aanzienlijk kleiner dan die voor groene asperges.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt mango's