Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Toch weer Nederlands gas nodig door geopolitieke zorgen

Waar de TTF-gasprijs vorige week nog stilletjes steeg, is er deze week juist weer sprake van een voorzichtige daling. Het heeft de contractprijzen voor komende winter weer onder de 35 euro per megawattuur gebracht.

De dagprijzen voor elektriciteit dalen ook weer, maar blijven nog wel redelijk hoog nu de zon minder meedoet en de wind ook niet echt krachtig genoeg is om alles te compenseren.

Op de onbalansmarkt zagen we gisteravond één piek tot 853 euro per megawattuur.

© ICEDe TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 23 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Het kabinet, Energie Beheer Nederland (EBN) en branchevereniging Element NL hebben een gezamenlijk akkoord gesloten om het resterende (potentiële) aardgas op de Noordzee 'verantwoord te winnen'. Dat is woensdag bekend gemaakt. Met dit akkoord wordt ingezet op efficiëntere gaswinning uit gasvelden op de Noordzee. Hoewel we in Nederland steeds minder gas verbruiken, is het gas uit de Noordzee voorlopig nog nodig voor de energievoorziening, stelt het ministerie. "Dit maakt Nederland minder afhankelijk van andere landen en heeft minder impact op het klimaat dan geïmporteerd gas."

Milieudefensie is het daar niet mee eens. BNR citeert directeur Donald Pols: "Door de Noordzee leeg te pompen worden we alleen maar meer afhankelijk. Het vertraagt de duurzame transitie en bovendien zijn nieuwe gasvelden in strijd met internationale klimaatafspraken."

Het akkoord richt zich vooral op de opschaling van gaswinning op de Noordzee. Voor gaswinning op land worden de afspraken momenteel uitgewerkt, deelt het ministerie. Deze afspraken moeten duidelijkheid bieden over een verantwoorde afbouw van de gaswinning op land en de voorwaarden waarop de gaswinning nog plaats kan vinden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte dinsdag 22 april bekend dat zij verwachten dat de handelsoorlog van Trump de economische groei flink zal drukken. Een negatieve ontwikkeling van de wereldeconomie gaat doorgaans gepaard met een verminderde vraag naar energie, weet men bij energieleverancier Vattenfall. "Over het algemeen zien we daarom dat een pessimistische kijk op de wereldeconomie een prijsdrukkend effect heeft op de energiemarkten."

De gasopslagen in Europa zijn momenteel gemiddeld voor 37% gevuld. Dit is aanzienlijk lager dan een jaar geleden, toen het vullingspercentage in Europa op 62% lag. In Nederland is de vullingsgraad momenteel 24%. Vullen van de gasvoorraden is voor marktpartijen momenteel weer interessant, legt Vattenfall uit in een marktupdate. "Waar de afgelopen maanden de gasprijs voor levering in de zomer hoger was dan de gasprijs voor levering in de volgende winter, is deze zomer-winterspread inmiddels weer zoals we gewend waren: de prijs van gas deze zomer is lager dan de gasprijs voor levering in de winter. Dit maakt dat het nu wel weer loont om de gasvoorraden aan te vullen. De verbeterde zomer-winterspread, gecombineerd met de hogere temperaturen die voor de komende weken zijn voorspeld, maken dat de marktcondities voor het injecteren van gas in de opslagen redelijk zijn."

De olie- en gasbedrijven Shell en TotalEnergies trekken zich deels terug uit het voor het kabinet cruciale CO2-opslagproject onder de Noordzee, Aramis. Zij gaan niet investeren in de benodigde pijpleidingen, mede omdat ze dit te risicovol vinden. Dat meldt NRC (€) op basis van ingewijden. Recent trok Shell zich ook al terug uit geothermieprojecten. Ook hier speelt naar verluidt mee dat aanleg van pijpleidingen voor warmtenetten niet snel genoeg gaat voor Shell. Er wordt op de Wet Collectieve Warmte gewacht.