Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse glastuinbouw in 2040 zuiniger en kleiner

De partijen van het Convenant Energietransitie glastuinbouw 2022-2030 hebben Wageningen Social & Economic Research (WSER) gevraagd om een scenariostudie te doen naar de ambitie klimaatneutraal 2040. Vier scenario's geven inzicht in mogelijke sectorontwikkelingen bij verschillen in maatschappelijk draagvlak en marktwaardering. Dit geeft partijen aanknopingspunten voor het beleid en aanpak.

De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 op economisch rendabele wijze klimaatneutraal te zijn. WSER heeft hiervoor vier scenario's uitgewerkt vanuit verschillen in maatschappelijk draagvlak en verschillen in marktwaardering. De studie is uitgevoerd in de context van het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030. Dat geeft vier beelden van de glastuinbouw in areaal, energieverbruik, energievoorziening en economisch perspectief.

Warmtevraag daalt, elektriciteitsvraag verschilt per scenario
In elk van de scenario's voor 2040 daalt het totale areaal van de glastuinbouw in Nederland. Alle scenario's bevestigen dat energie besparen heel belangrijk is om klimaatneutraal te worden. Het energieverbruik gaat echter niet naar nul, dus CO2-vrije bronnen en bijbehorende infrastructuur zijn noodzakelijk. Het uitgangspunt van het convenant, namelijk dat het zowel klimaatneutraal als economisch rendabel moet zijn, heeft de grootste kans van slagen in het scenario 'waarde'. Dit scenario wordt gekarakteriseerd door breed maatschappelijk draagvlak, een hoge marktwaardering en slechts een beperkte afname van het areaal. In het scenario 'Kosten' met een beperkt maatschappelijk draagvlak, een lagere marktwaardering en fors minder areaal, is die kans veel kleiner. Inzet van sector en overheid is daarom gericht op maatschappelijk draagvlak, hoge kwaliteitsproducten, energiebesparing én verduurzaming van het energieverbruik. WSER geeft voorts nog aan dat de acties uit het convenant en het Programma Kas als Energiebron 'no regret' zijn voor elk van de vier scenario's.

Lees hier het volledige rapport.

Bron: Glastuinbouw Nederland