Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toenemende concurrentie voor Italiaanse tomaten

"Terwijl Spanje de winterteelt van tomaten terugschroeft ten gunste van andere gewassen, blijft het samen met Marokko een vaste concurrent van Italië. Daarnaast verovert Turkije steeds meer terrein binnen de tomatenteelt rond de Middellandse Zee", vertelt Stefano Italiano, voorzitter van de Siciliaanse telersorganisatie OP Agro Verde.

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nlStefano Italiano

Hij schetst een sector in beweging, al blijven veel zaken ook herkenbaar. "Onze organisatie werd erkend in 2001, maar ontstond uit een coöperatie die al in 1994 is opgericht", zegt hij. "We hebben echt goede jaren gehad, zowel qua teelt als qua omzet. Inmiddels telt Agro Verde 25 leden en beheren we samen zo'n 40 hectare kassen."

"De internationale markt is lastig geworden", vervolgt Italiano. "De geopolitieke veranderingen maken export moeilijker, en dat voelen we in onze cijfers." Duitsland blijft wel een stabiele afnemer. Frankrijk is een ander verhaal: daar komt inmiddels veel tomaat uit Spanje en Marokko, en het land heeft ook eigen teelt. En dan is er Turkije. "Dat land groeit snel als speler. In Duitsland zijn veel handelaren van Turkse komaf. Het zou mij verbazen als zij geen voorkeur geven aan producten uit hun thuisland."

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nl

Het gevolg: Agro Verde exporteert beduidend minder dan voorheen. "In de afgelopen vijf jaar is onze export met zeker 20% gedaald", aldus Italiano. "We richten ons nu meer op Italië zelf. Daar redden we het nog prima. We leveren in het hele land, van Apulië tot aan de Valle d'Aosta, zowel aan groothandelsmarkten als aan supermarktketens."

De grootste volumes zijn pruimtomaten. "Al blijven cherrytomaten en de datterino's ook erg populair." De overstap naar pruimtomaten is deels noodgedwongen. "De grote tomatenrassen kampen met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus, waardoor veel telers zijn gestopt." Van de jaarlijkse 10.000 ton tomaten die Agro Verde afzet, is slechts 5% gladde ronde tomaat. Zo'n 55% bestaat uit pruimtomaten, de rest is verdeeld tussen cherrytomaten en datterino's.

De keuze voor tomaten hangt ook samen met het water. "We gebruiken licht zilt water, dat zorgt voor een volle smaak bij tomaten. Andere gewassen zoals aubergines of paprika's doen het daar minder goed op."

© Gaetano Piccione | GroentenNieuws.nl

De sector verandert snel, merkt Italiano. "Er is flink wat beweging. Eén van de grootste zorgen is het gebrek aan jonge instroom. We moeten nieuwe generaties enthousiast maken voor de tuinbouw. Kasteelt heeft nog altijd veel potentie. Maar het personeelstekort is nijpend. Als we niks doen, verliezen we decennia aan opgebouwde kennis en marktaandeel en geven we het speelveld vrij aan landen die goedkoper kunnen telen."

Agro Verde zet daarom in op innovatie en duurzaamheid. "We begeleiden onze telers bij onderzoek en nieuwe projecten, vooral rond de impact op milieu en klimaat", vertelt Italiano. Zo wordt er gewerkt met gecontroleerde CO₂-toediening, om de fotosynthese van planten te verbeteren en ze weerbaarder te maken.

Voor meer informatie:
Op Agro Verde
Stefano Italiano
Contrada Piana del Signore - SS115
93012 Gela (CL) – Italië
Tel: +39 340 5830671
stefanoitaliano@hotmail.it
www.agroverde.it