Tholen - Wanneer honingdauw door bladluizen in het gewas terechtkomt, kan dat leiden tot verschillende problemen. De kleverige substantie bedekt bladeren, waardoor fotosynthese wordt belemmerd. Dit kan de groei en vitaliteit van de planten negatief beïnvloeden. Bovendien vormt honingdauw een voedingsbodem voor roetdauwschimmels, die een zwarte laag op de planten kunnen vormen. Uiteindelijk kan dit alles leiden tot een verminderde opbrengst en kwaliteit van het gewas. Het is daarom belangrijk om de bladluispopulatie onder controle te houden om de negatieve gevolgen van honingdauw te minimaliseren.© Nufarm
Luis blijft hardnekkig probleem
"Bladluis blijft een probleem, zowel in de groenteteelt als in de sierteelt," stelt Tjeerd Peeters van Nufarm. "Met name in paprika en komkommer zien we dat het beheersen van luizen echt lastig blijft."
"Daarom starten komkommertelers al vroeg in het seizoen met NeemAzal. Dat werkt prima, ook in combinatie met sluipwespen," vertelt hij. "In de proeven bij het World Horti Center is goed te zien dat het systeem effectief is. Het is inmiddels een beproefde aanpak, en het mooie is: het werkt keer op keer."© Nufarm
Ruimere toelating in tomaat en komkommer
Een belangrijke ontwikkeling voor telers is de uitbreiding van het etiket van NeemAzal eind 2024. "Het middel mag nu tot 18 keer per teeltcyclus ingezet worden in tomaat en komkommer," legt Tjeerd uit. "Dat geeft telers veel meer ruimte om het goed in te passen in hun strategie. Daar zijn ze ook echt blij mee."
Voor paprika is de situatie helaas minder rooskleurig. "In paprika is er geen uitbreiding gekomen, maar ook met drie toepassingen van NeemAzal zien we nog steeds goede resultaten," benadrukt hij. "Als je dat combineert met andere beschikbare middelen in de markt, kun je het zeker sluitend krijgen."© NufarmOok effectief tegen Nezara viridula
Naast luizen zijn ook de wants Nezara viridula een bekende lastpak in vruchtgroenteteelten. "Ook hier tegen hebben we hebben we mooie resultaten bij de whc." Nesidiocoris tenuis vormt ook weer een probleem. "Toevallig had ik daar vanmorgen nog een telefoontje over," zegt Tjeerd. "Ook daar blijkt NeemAzal een rol te kunnen spelen. Het middel is breedwerkend en heeft ook een effect op deze wants, wat het tot een echte alleskunner maakt."
Hij adviseert telers om het middel een aantal keren te herhalen. "Het is een goede basis in je gewasbeschermingsschema. En omdat NeemAzal een biologisch middel is, is het goed te combineren met nuttige insecten zoals sluipwespen of roofmijten."© NufarmWeeromstandigheden en gewasreactie
Over de toepassing onder verschillende weersomstandigheden maakt Tjeerd zich weinig zorgen. "Vanwege de olieformulering moet je wel goed plannen. Zet het bijvoorbeeld in aan het einde van de dag, wanneer de zon niet meer fel is en het gewas wat meer rust heeft."
In gevoelige gewassen zoals bloemen is extra voorzichtigheid geboden. "Daar wil je absoluut geen gewasreacties, omdat de bloem het eindproduct is. Maar als je het goed toepast, ondervinden we eigenlijk geen problemen. Telers kunnen er inmiddels goed mee omgaan."
Biologische basis
Tot slot benadrukt Tjeerd nog eens het belang van integratie. "Sluipwespen kun je in de meeste gewassen goed inzetten en dat gaat prima samen met NeemAzal. Hetzelfde geldt voor roofmijten en andere biologische bestrijders. NeemAzal is biologisch, en dat maakt het een betrouwbare basis in geïntegreerde teeltsystemen."
Voor meer informatie:
Tjeerd Peeters
Nufarm
Rivium Quadrant 75- 7
2909 LC Capelle aan den IJssel
Tel: 010-3037700
info.nl@nufarm.co
www.nufarm.com