Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse transportsector in buitenlandse handen?

Nederland loopt internationaal voorop in transport en logistiek, met moderne voertuigen en sterke dienstverlening. Buitenlandse bedrijven tonen groeiende interesse, wat leidt tot een trend: binnen 10 jaar zal een groot deel van de Nederlandse transportbedrijven waarschijnlijk in buitenlandse handen zijn. Wat betekent dat voor onze economie, is een vraag die Rabobank stelt.

© Rabobank

Consolidatie is onvermijdelijk
Overnames zijn aan de orde van de dag, en dat komt vooral door drie factoren: vergrijzing, toenemende complexiteit van het ondernemerschap, en de hoge investeringsdruk door verduurzaming.

Vergrijzing en gebrek aan opvolging
Veel transportbedrijven zijn familiebedrijven met eigenaren van rond de 60 zonder opvolgers. Door deze vergrijzing groeit het aantal overnames snel, vaak door grotere branchegenoten.

Toenemende complexiteit ondernemerschap
Rapportageverplichtingen, personeelstekorten en digitalisering maken het voor kleinere bedrijven moeilijk zelfstandig te blijven. De stijgende overheadkosten vereisen schaalvergroting om rendabel te blijven.

Verduurzaming vraagt om grote investeringen
Nieuwe regelgeving en verduurzamingsinitiatieven vragen om forse investeringen. Niet alle bedrijven hebben daarvoor de kennis of het kapitaal. Schaalgrootte is ook hier nodig om mee te kunnen doen.

Waarom investeren in Nederlandse bedrijven?
Hoewel Nederlandse transportbedrijven vooral op de binnenlandse markt gericht zijn, zijn ze juist daardoor stabieler. Ze bieden een constante inkomstenstroom, zijn innovatief, gedigitaliseerd en goed voorbereid op de toekomst van energie en duurzaamheid.

Verkopen aan Nederlandse partijen gebeurt zelden
Vijf redenen verklaren waarom Nederlandse bedrijven zelden worden overgenomen door Nederlandse partijen:

  • Overnamekosten zijn hoog door de omvang van de ondernemingen.
  • De verduurzamingsdruk in Nederland is groter dan in andere landen.
  • Er is weinig activiteit van investeringsmaatschappijen in deze sector.
  • Nederland mist grote logistieke spelers met voldoende slagkracht.
  • Er ontbreekt vaak een langetermijnstrategie voor overnames.

Wat betekenen buitenlandse overnames voor Nederland?
Hoewel de economische gevolgen beperkt lijken, is het opmerkelijk dat een sector waarin Nederland vooroploopt, vooral in buitenlandse handen komt. Met het oog op geopolitieke ontwikkelingen en weerbaarheid is het de vraag of we deze trend moeten keren.

Hoe maakt de sector zich weerbaarder?

  • Meer aandacht voor fusies
    Fusies vragen minder financiering en zorgen voor gezamenlijke betrokkenheid. Dat maakt het succes ervan groter en helpt de sector in Nederlandse handen te houden.
  • Meer samenwerking tussen bedrijven
    Samenwerkingsverbanden zorgen voor kennisdeling en schaalvoordelen. Ze vormen vaak de basis voor toekomstige overnames binnen het netwerk.
  • Ondernemingen aantrekkelijker maken
    Betere governance en stabiele resultaten maken bedrijven aantrekkelijker voor investeerders. Het aanstellen van bijvoorbeeld een CFO zorgt voor meer financiële controle en groei.
  • Winstgevendheid vergroten
    Ondanks grote investeringen blijven marges klein. De sector moet beter worden in het doorberekenen van kosten aan opdrachtgevers.
  • Productiviteit verhogen
    De productiviteit is afgenomen door regeldruk en complexiteit. Het verhogen ervan is noodzakelijk om personeelstekorten op te vangen. De winst hiervan moet wel bij de transportbedrijven terechtkomen, niet bij de verladers.
  • Meer aandacht voor groeistrategie
    Door eerder in gesprek te gaan met financiers over groeistrategieën, kunnen bedrijven voorbereid zijn op kansen en minder afhankelijk worden van buitenlandse kopers.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: