De bekendmaking van de Voorjaarsnota 2025 geeft nog niet de gehoopte duidelijkheid over ETS-2 en de bijmengverplichting voor groen gas. Wel wordt duidelijk dat het kabinet met geld is gaan schuiven en dat de SDE++-regeling ook in 2026 nog bestaat. Ook daar was eerder nog onzekerheid over.
Er komt 22 miljoen euro bij voor de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw. Of nou ja bij, er gaat elders ook 22 miljoen euro van het budget af, omdat de 'oorspronkelijk beoogde maatwerksubsidie voor CO₂-levering aan de glastuinbouw' om 'juridische redenen geen' doorgang kon vinden. Dit noemt men in Haags jargon een 'ombuiging'. De beoogde CO₂-reductie van deze regeling blijft wel als doelstelling behouden, zo staat in de Voorjaarsnota.
Er wordt ook budget voor de glastuinbouw naar later in de tijd opgeschoven. Het gaat hier om de Subsidie Warmte-infrastructuur Glastuinbouw (SWiG). Met deze subsidie biedt het kabinet financiële ondersteuning bij de aanleg van warmtenetten voor de glastuinbouw. De regeling is in 2024 voor het eerst opengezet, en op basis van de ervaringen die hiermee zijn opgedaan wordt de openstelling voor 2025 aangepast. Dat heeft er ook toe geleid dat budgetten naar achteren zijn geschoven, omdat dit volgens de beleidsbepalers 'beter aansluit bij het verwachte ritme waarin het budget wordt uitgegeven.'
Naast de details uit de voorjaarsnota, waarop het vorige week lang wachten was, maakte het ministerie van LVVN zelf al wel bekend waar er geld bij komt voor de land- en tuinbouw. Het gaat hier onder meer om 75 miljoen euro 'om arbeidskrachten in de land- en tuinbouwsector te besparen. Het kabinet steekt de miljoenen in het innovatieprogramma robotisering.
Nationale koppen op EU-beleid
Glastuinbouw Nederland is bezorgd over het uitblijven van duidelijkheid over opname van de hele glastuinbouw in ETS-2 en de bijmengverplichting voor groen gas en houdt rekening met het scenario dat het kabinet ervoor kiest de glastuinbouw op te nemen in ETS-2 en de bijmengverplichting groen gas. "Dit zou indruisen tegen het beleid vanuit Brussel dat juist inzet op lastenverlichting en betaalbare energie. Ook zou een dergelijk kabinetsbesluit in strijd zijn met het regeerakkoord waarin staat dat er geen nationale koppen op EU-beleid mogen komen", stelt Alexander Formsma namens Glastuinbouw Nederland.
In een mogelijke compensatie van de extra kosten die een opname in ETS-2 en de bijmengverplichting groen gas veroorzaken, heeft Glastuinbouw Nederland geen vertrouwen. Dat leidt volgens de ondernemersorganisatie tot een nodeloos complexe regeling.
Startups en scale-ups
In het officiële persbericht van het kabinet benadrukt men ondernemers 'maximaal te willen ontzien'. Daar waar voorheen regelmatig werd gekeken naar het verhogen van lasten voor ondernemers, kiest dit kabinet in de Voorjaarsnota 2025 naar eigen zeggen voor 'een evenwichtigere verdeling.' Nieuw is onder meer een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie. Minister Beljaarts van Economische Zaken spreekt van 'een langgekoesterde wens' en 'een echte gamechanger voor startups en scale-ups.' "Hiermee verbetert Nederland zijn positie in de Europese kopgroep van landen met de beste ecosystemen voor startups en scale-ups."
Op dit moment ligt het percentage startups dat succesvol doorgroeit naar scale-up met 19% onder het Europees gemiddelde van 22%. Vergeleken met niet-Europese landen liggen deze percentages nog verder uit elkaar. De grootste belemmering daarbij is de toegang tot talent. Het voorstel voor nieuwe fiscale regeling voor medewerkersparticipatie pakt deze belemmering aan en verbetert de toegang tot talent voor startups en scale-ups.
Bron: Voorjaarsnota 2025