De teelt van kwaliteitsvolle kiwi's begint bij een goede bestuiving. Volgens de Italiaanse teeltadviseur Damiano Cerantola is een efficiënte kruisbestuiving essentieel voor een goede vruchtzetting. "Traditioneel vertrouwen fruittelers op honingbijen (Apis mellifera), maar de laatste jaren winnen hommels (Bombus terrestris) aan populariteit als bestuivers in de fruitteelt."
© GEOFIN SPA
Waarom hommels? Dankzij hun vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren, kunnen hommels ook bij koel en bewolkt weer (10-12°C) actief blijven. Deze temperaturen zijn typisch voor de bloeiperiode van kiwi's in april en mei. Bovendien functioneren ze goed bij weinig licht, zoals in overkappingen of kassen, en blijven ze actief vliegen, wat de kruisbestuiving, cruciaal in de kiwiteelt, ten goede komt.
© GEOFIN SPA
Het inzetten van hommels in boomgaarden is eenvoudig. "Plaats de kunstmatige nesten enkele dagen vóór de bloei direct op het veld. Zorg dat ze uit de volle zon staan, op 30-50 cm hoogte, en bescherm ze tegen mieren met een fysieke barrière", legt de teeltadviseur van Geofin uit.
Uit veldonderzoek blijkt dat hommelbestuiving leidt tot meer vruchten, zelfs bij minder vruchtbare rassen. De kiwi's zijn bovendien groter en smaken beter, met verbeterde voedingswaarden.
Over de keuze voor hommels of bijen verscheen onlangs ook een artikel, met inzichten van Biobest en de Nederlandse Bestuivings Commissie. Lees dat artikel hier op GroentenNieuws.
Voor meer informatie:Geofin
Via Crear 15
37050 Oppeano (VR) – Italië
Tel: +39 (0)45 6985000
info@geofin.vr.it
www.geofin.vr.it