Hoewel de Amerikaanse president nog elke dag anders kan besluiten, is het duidelijk dat zijn America First-beleid chaos veroorzaakt in de wereldhandel. De nieuwe heffingen van 145 procent op Chinese producten kunnen toeleveringsketens grotere schade toebrengen dan de coronapandemie. Het zou niet voor het eerst in de geschiedenis zijn dat Amerikaanse invoerheffingen grote gevolgen hebben voor industrie en transport, schrijft ABN AMRO.
Net als Nixon in 1971 gebruikt Trump importheffingen om economische doelen te bereiken, maar de impact is nu veel groter vanwege de sterk geglobaliseerde wereldeconomie, waarbij China een centrale rol speelt als producent van hoogwaardige eindproducten.
© ABN AMRO
Trumps beleid leidt tot verstoringen in wereldwijde toeleveringsketens, stijgende prijzen en economische onzekerheid. Grote bedrijven, zoals Howmet, melden al leveringsproblemen. Een volledige ontkoppeling tussen de VS en China lijkt onwaarschijnlijk, maar een herschikking van handelsstromen is onvermijdelijk. Europa, met name Nederland, zou daar op termijn van kunnen profiteren, mits het zich goed weet te positioneren.
De gevolgen op korte termijn zijn negatief: tragere economische groei, minder investeringen en druk op sectoren zoals machinebouw, staal en chemie. Toch zijn er op de langere termijn ook kansen, vooral door infrastructuur- en defensie-investeringen in Duitsland, waar Nederland van kan meeprofiteren via de export.
Lees hier de volledige sectorprognose van ABN AMRO
Bron: ABN AMRO