Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Atilla ziet paasdrukte de Kerst overstijgen

"Andere soorten in trek richting Pasen om klanten voor lagere prijs asperge-ervaring te geven"

Tholen - De week voor Pasen loopt het storm bij de groothandelaren. Zo ook bij horecagroothandel Atilla Dagvers, dat opmerkt dat de paasverkoop langzaam maar zeker de kerstverkoop aan het overstijgen is. "Qua verkoop ligt het nog wel op eenzelfde niveau, maar meer klanten sluiten tussen Kerst en Nieuwjaar, omdat ze het niet meer aankunnen met personeelstekorten. Met Pasen blijft men echter voor een langere periode inkopen", zo vertelt Atilla Vandenbogaerde van de horecagroothandel uit het Vlaamse Deerlijk.

© Atilla Dagvers

Hardlopers blijven hierbij, zoals bij velen, de asperges en aardbeien. "Dat is gewoon volle bak. Asperges wil iedereen hebben. In alle geuren en kleuren", zo legt de handelaar uit. "Groen, paars, wit, tips, gebroken, wokasperges. Alles wordt snel verkocht en door het mooie weer van vorige week is de aanvoer ook opgekomen, waardoor de prijzen wat lager zijn, wat voor ons zeer positief is. Eenzelfde situatie is er bij de aardbeien. Het Belgische aanbod heeft sinds woensdag een daling in prijsniveau ingezet, waardoor iedereen met de aardbeien aan de slag gaat."

Atilla ziet wel dat er in deze periode steeds meer gegrepen wordt naar andere soorten asperges dan de traditionele witte. "Begrijp me niet verkeerd, de witte AA asperges, geschild of ongeschild, gaan nog altijd het hardst, maar mensen zijn steeds meer in contact gekomen met goedkopere opties onder de aspergeproducten. Op deze manier kunnen restaurants klanten voor een lagere prijs toch een ervaring van de asperge geven. Neem bijvoorbeeld de wokasperges, die 8 euro per kilo kosten. Hoe veel is dat wel niet en hoe veel borden kun je er niet mee doen? Zo leren meer klanten de smaak van verschillende asperges kennen en kijken restaurateurs naar meerdere bereidingen van de asperge dan alleen de klassieke asperges à la flamande."

Overigens voorziet hij dat de vooruitzichten na Pasen ook positief blijven. "We werken, naast de horeca, ook veel met cateraars, die bijvoorbeeld communies of trouwfeesten verzorgen. Met het lentezonnetje komt dat allemaal weer op. Ik denk hierbij dat de lagere prijzen van het moment nog wel even aan zullen houden. We hebben natuurlijk wat problemen met aanvoer uit Spanje gehad door het slechte weer, maar alles komt nu veelal uit België. Aardbeien, bloemkool etc. Dan zijn we niet meer afhankelijk van Spanje en met het goede weer zullen de volumes alleen maar toenemen. Ik verwacht dat we vanaf nu tot de tweede week van juni heel druk zullen zijn, dus we maken ons borst nat", lacht Atilla.

© Atilla Dagvers

Basilicum-, dragon- of daslookolie
"Overigens zien we dit jaar een opvallende trend opkomen, waarbij veel klanten gebruik maken van olie's van verschillende kruiden. Ze zijn nu bezig met het opstellen van de nieuwe menu's, waarbij we opeens best wat aanvragen krijgen voor grote hoeveelheden, denk aan 50 tot 60 kilo, basilicum, dragon of daslook om olie van te maken. Op deze manier kunnen ze er heel het zomerseizoen mee aan de slag als smaakmaker. Als we dan, zoals nu bijvoorbeeld, basilicum in de promotie hebben, bellen ze ons op om het in grote hoeveelheden in te kopen en er basilicumolie van te maken. Dat is nieuw, maar dat heeft dan één iemand ooit een keer gedaan en wordt gelijk op grote schaal overgenomen."

Voor meer informatie:
Atilla Vandenbogaerde
Atilla Dagvers
René De Clercqstraat 2
8540 Deerlijk, België
Tel.: +32 (0)56 71 14 68
info@atilla.be
www.atilla.be