'Maartse buien en aprilse grillen' is dit jaar zeker niet van toepassing. Tijdens de start van het groeiseizoen is er amper regen gevallen. Ondanks de natte wintermaanden zorgen de afgelopen droge weken voor een snelle daling van de waterpeilen in zowel de bevaarbare als onbevaarbare waterlopen. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen liggen de oppervlaktewaterpeilen nog binnen de normale waarden voor de tijd van het jaar, op enkele locaties zijn deze laag.
De grondwaterstanden in het westen en noorden van Vlaanderen zijn laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. In het oosten van Vlaanderen heeft het meer geregend en hier variëren grondwaterstanden van laag tot hoog. Verder blijkt in het IJzerbekken en het bekken van de Brugse Polders de verzilting op een aantal locaties toe te nemen.
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid) Adviesgroep Droogte code geel in. Bij het beheer van waterschaarste en droogte zijn er vier beheerniveaus: van groen (normaal beheer), over geel (preventieve maatregelen door waterbeheerders), oranje (maatregelen afgestemd door de droogtecommissie) tot rood (crisiscoördinatie door de provinciale of federale crisiscel). Bij code geel nemen waterbeheerders de eerste preventieve maatregelen, zoals het vasthouden van water, peilverhogingen in poldergebieden en het stopzetten van omgekeerd spuibeheer. De CIW roept landbouwers ook op om kleine stuwen op te trekken om het waterpeil in waterlopen of perceelsgrachten voldoende hoog te houden. Verder vraagt de CIW om het water op het perceel vast te houden door drainage te stoppen of te beperken of de peilsturing goed te beheren (in geval van peilgestuurde drainage).
De Droogtecommissie evalueert vanaf nu tweewekelijks de droogtetoestand.
Bron: Boerenbond