Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Prijscorrectie op gasmarkt

Een TTF-gasprijs is heel voorzichtig weer aan het stijgen. Inmiddels liggen de contractprijzen voor komende winter nog weer een eurootje hoger: 36 euro per megawattuur staat er inmiddels op de tabellen. Net als de prijzen aan de pomp lijkt het dieptepunt bereikt. Ook op de elektriciteitsmarkt zien we vandaag niet echt een dal in de prijs meer rond lunchtijd. Gebrek aan wind en zon houdt de uurprijzen vrij stabiel vandaag.

Op de onbalansmarkt schoot woensdagochtend de prijs twee keer wel hard omhoog. Het resultaat: 2 kwartieren met prijzen van 2445 euro per megawattuur.

© ICE De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 17 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

Energiespecialisten bij energieleverancier Vattenfall verklaren de lichte stijging van de gasprijs door uitstel van de importheffingen van Trump. Hierdoor heeft er volgens hen de afgelopen dagen een correctie plaatsgevonden op de energiemarkten, waardoor de termijnprijzen van gas weer zijn gestegen. "De eerdere forse daling op de markt werd in eerste instantie duidelijk door sentiment gedreven. Nu zal langzaamaan duidelijk moeten worden wat de daadwerkelijke impact op de gas- en elektriciteitsmarkten is", zo valt in een update vanuit Vattenfall te lezen. "Het Oxford Institute of Energy Studies rapporteerde hierover in hun review: in het rapport wordt er voor de rest van 2025 vanuit gegaan dat er geen grote stijging zal zijn van de vraag naar gas, omdat de Franse kerncentrales goed kunnen voorzien in de vraag naar elektriciteit en de opwek uit hernieuwbare bronnen verder zal toenemen."

De problemen op het overvolle stroomnet in de provincie Limburg gaan nog zeker twee jaar langer duren dan eerder werd verwacht. Dat betekent dat de wachtlijst voor de afname of teruglevering van stroom alleen maar langer wordt. De wachtlijst bij netbeheerder Enexis is inmiddels opgelopen tot bijna 1300 aansluitingen. De vertraging wordt vooral door TenneT veroorzaakt, schrijft L1 Nieuws. In Boxmeer komt een nieuw hoogspanningsstation van 380.000 Volt. Dat moet Noord-Limburg ontlasten. Pas na afronding in 2030 is daarmee de zogenoemde netcongestie opgelost. Voor Midden- en Zuid-Limburg duurt het nog langer.