Eén van de workshops op het onlangs gehouden LichtEvent ging over de zoektocht naar de minimaal benodigde verdamping in teelten onder full LED. Veel telers lopen, in hun streven om te besparen op warmte-input, tegen problemen aan die voortkomen uit een geringe verdamping en opname van water en nutriënten. Waar ligt het optimum? Silvester de Nooijer (Delphy IC) gaf uitleg over proeven in tomaat die antwoorden moeten opleveren. Jan van Staalduinen schrijft op Kas als Energiebron een verslag.
Delphy IC heeft in het seizoen '23-'24 kasproeven uitgevoerd in twee afdelingen met tomaat, waarin verschillende vocht-, verdampings- en EC-niveaus werden aangehouden onder twee schermen bij een belichtingsniveau van 260 µmol/m2/sec. Uit de waterbalans bleek dat hoog vochtniveau en hoge EC resulteerde in de laagste verdamping, een lager gemiddeld vruchtgewicht en een iets lagere opbrengst. Hoog vocht gaf aanleiding tot oedeem (vochtblaasjes op de bladeren) en Botrytis, maar had geen zichtbaar effect op de vruchtkwaliteit.
© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nl
Rondje onderzoek langs onder meer de proef met verdamping tijdens het LichtEvent.
In een nog lopende vervolgproef wordt ingezoomd op luchtcirculatie om Botrytis onder controle te houden. Tussentijds stelt De Nooijer vast dat luchtcirculatie helpt bij het voorkomen van Botrytis. Meer circulatie is niet automatisch beter, ergens is er een optimum. Hoog vocht beperkt zowel de gemiddelde vruchtgrootte en daardoor de opbrengst. Tegen de verwachting in kleurden de vruchten telkens goed door, mogelijk omdat er bij Delphy met twee groeibuizen wordt geteeld.
Bron: Kas als Energiebron