Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kan dit ook voor witte vlieg?"

Succes out-of-the-box-pilot luisbestrijding roept nieuwe ideeën op

Tholen - "Het product doet het goed, maar er is wel een handleiding." Eén van de adviseurs die telers woensdagmiddag bijpraat over een nieuw 'groen' gewasbeschermingsmiddel is eerlijk. Telers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik van het middel tot een succes te maken. Er zijn steeds minder breed werkende middelen beschikbaar. In plaats daarvan gaat het steeds vaker over het combineren van de juiste puzzelstukjes om een weerbare teelt te realiseren, zo blijkt tijdens de Gewasgezondheidsdag Groenteteelt.

De middag begint plenair, gevolgd door workshops, een buffet en als toetje een laatste rondje door het kassencomplex van het World Horti Center voor de laatste workshops. Die ochtend zijn ook de adviseurs al langs geweest.

Namens de organisatoren spreken André van der Wurff van Vertify en Jeannette Vriend van Glastuinbouw Nederland. André staat plenair onder meer stil bij welke onderzoeken Vertify doet. Van oudsher doet het bedrijf veel toelatingsonderzoek voor gewasbeschermingsmiddelen, maar de laatste tijd neemt ook het aantal onderzoeken naar nieuwe teeltsystemen toe. Tijdens de workshopronde in het kassencomplex zijn bijvoorbeeld de ondersteboventeelt van komkommers en een verticale slateelt te zien.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlAndré van der Wurff van Vertify wijst op onderzoeken naar nieuwe teeltsystemen waar Vertify bij betrokken is. Bekijk hier het hele fotoverslag.

Als Coördinator Effectief Maatregelenpakket binnen het team Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland staat Jeannette stil bij de maatschappelijke kritiek die er op de sector is, en bij hoe chemie onder een vergrootglas is. Het middelenpakket slinkt. Dat is allang geen nieuws meer. De stoffen die er nog zijn, daar moet zuinig mee worden omgesprongen, roept Jeannette op. Gebeurt dat niet, dan dreigen ook die stoffen bij een herbeoordeling te sneuvelen.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlJeannette Vriend drukt de zaal op het hart zuinig om te springen met normoverschrijdende stoffen. Bekijk hier het hele fotoverslag.

Out-of-the-box
Op de Gewasgezondheidsdag Groenteteelt kunnen telers de broodnodige punten voor hun spuitlicentie halen. Nu kan dat tegenwoordig ook (grotendeels) online, maar zo stelt een teler tijdens het buffet: "Het is goed om ook buiten je eigen bubbel te kijken en collega's te spreken." Deze woensdag kan dat, en is er de mogelijkheid om nieuwe inzichten op te doen, juist omdat er vanuit diverse teelten mensen bij elkaar zijn, en het ook mogelijk is met de leverancier te spreken, daar waar telers vaak vooral contact hebben met hun adviseurs.

In een interactief stukje met Sjors van den Berg zetten de gewasbeschermingsadviseur en Jeannette de zaal aan het werk. Dat doen ze aan de hand van een echte 'out of the box'-pilot, voor luisbestrijding in de paprikateelt. Luis bestrijden met luis, klinkt dat niet gek? Voor menig teler die al even meeloopt niet helemaal. Tijdens de presentatie blijkt dat het herinneringen oproept aan eerdere experimenten in het (verre) verleden waarbij bijvoorbeeld met graanluizen is gewerkt in de paprikateelt en ook de koolwittevlieg is al eens gebruikt in de strijd tegen witte vlieg in de tomatenteelt.

In dit pilotproject, dat in 2022 is gestart en dit jaar het vierde jaar in gaat, draait het om de aardappeltopluis. Deze luis wordt in een gaaskooi, op roos, gekweekt in een paprikakas. Deze luizen zijn nodig om een brede set van biologische bestrijders op te gaan opbouwen. Die biologische bestrijders zetten de telers vervolgens in tegen de groene perzikluis (Myzus persicae). Dit jaar wordt de succesvolle pilot verder opgeschaald.

Kennis combineren voor succes in de praktijk
Eenmaal in het kassencomplex zijn er proeven op kleinere schaal te zien. Telers krijgen onder meer de kans het effect van een meeldauwmiddel gecombineerd met een biostimulant te zien in de komkommerteelt, de werking van diverse middelen tegen luis in paprika in een kas vol gaaskooien en ook zijn er de traditionele sessies op krukken in de corridor.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlOp zoek naar de gaaskooi met de meeste en de minste luizen. Bekijk hier het hele fotoverslag.

Bovendien is er ruimte om kennis uit te wisselen en vragen te stellen. Hoe zit dat bijvoorbeeld met het verminderen van de stikstofgift in de paprikateelt? Welke meststoffen kun je gebruiken zonder alsnog veel nitraat mee te geven? Niemand heeft direct uit zijn hoofd hét antwoord paraat. Even in de theorie opzoeken op een later moment.

Woensdag blijkt echter ook dat met die theoriekennis het alsnog de uitdaging blijft om in de praktijk de diverse puzzelstukjes goed te combineren. Minder stikstof kan helpen tegen meeldauw en luis, maar het moet wel op een bedrijfszekere manier, zonder te veel productieverlies. Hetzelfde geldt voor minder stoken. Goed voor de energierekening, in lijn met wat Den Haag wil, maar wat als er hierdoor extra schimmelproblemen ontstaan en het productie en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kost? Dat kan ook niet de bedoeling zijn.

© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nlTutavir van Andermatt heeft een proefontheffing voor onderzoek in Nederland. Tutavir wordt ingezet in tomaat tegen Tuta absoluta, legt Jacob van Daalen uit.

Bekijk hier het hele fotoverslag van het middagprogramma van de Gewasgezondheidsdag Groenteteelt 2025.