Hoe zetten planten licht om in energie? En hoe reageren ze op extreme omstandigheden zoals hitte, droogte en extreme neerslag? Tijdens een excursie naar Wageningen kregen 250 middelbare scholieren woensdag antwoord op dit soort vragen. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en het Jan IngenHousz Institute verzorgden rondleidingen, workshops en demonstraties op de Wageningse campus, in het kader van Fascination of Plants Day.© WUR
Nijmeegse scholieren meten de fotosynthese van een tomatenplant
Een kijkje in de toekomst van plantwetenschap
De scholieren kregen een kans om de moderne kassen en klimaatcellen van het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) te bezoeken. Hier wordt met behulp van digitale fenotypering – het onderzoeken van zichtbare kenmerken van planten - specialistisch onderzoek gedaan naar de groei en gezondheid van planten onder extreme omstandigheden. Dit onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe gewassen en duurzame teeltmethoden die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Op de onderzoeksvelden gingen de scholieren zelf aan de slag met meetapparatuur om de fotosynthese van planten te bestuderen. Ze werden begeleid door wetenschappers van het Jan IngenHousz Institute, die werken aan manieren om de fotosynthese te optimaliseren en zo gewasopbrengsten te verhogen. Ook waren drones en het innovatieve veldvoertuig, de TraitSeeker, te zien, waarmee onderzoekers planten in het veld inspecteren en analyseren.
De scholieren stelden volop vragen over onderwerpen als duurzame voedselproductie en de rol van planten hierin. Onderzoeker Rick van der Zedde: "Het is inspirerend om te zien dat scholieren ons onderzoek willen begrijpen en onze zorgen delen over de effecten van klimaatverandering." David Kramer van het Jan IngenHousz Institute voegt toe: "Door de gevolgen van klimaatverandering wordt onderzoek hiernaar steeds urgenter. Het optimaliseren van fotosynthese speelt hierbij een grote rol. Ik heb ervan genoten om kennis te maken met de onderzoekers van morgen."
Het evenement werd georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Fascination of Plants Day, die wereldwijd op 18 mei plaatsvindt. Deze dag heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de waarde van planten voor onze voedselvoorziening, biodiversiteit en kwaliteit van leven. Wageningen University & Research is een van de organisaties die dit initiatief ondersteunen.© WUR
Scholieren krijgen uitleg over de TraitSeeker
Studeren en onderzoeken in Wageningen
Wageningen University & Research richt zich op thema's zoals voeding, natuur, klimaat en maatschappij. Studenten kunnen kiezen uit een breed aanbod van bachelor- en masteropleidingen. De missie is om de potentie van de natuur te ontdekken en zo de kwaliteit van leven te verbeteren. Wageningen University & Research is al 20 keer uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland.
Verschillende onderzoeksinstituten zijn onderdeel van Wageningen University & Research. Zij werken in opdracht van overheden, het bedrijfsleven en non-profitorganisaties. Er wordt zowel fundamenteel als toepassingsgericht onderzoek gedaan.
Lesmaterialen en workshops voor docenten
Wageningen Pre-University helpt docenten de kennis van WUR rondom thema's als duurzame voedselproductie en gezonde voeding en leefomgeving toe te passen in de klas. Dit gebeurt door middel van workshops, nascholingen, lesmaterialen en rondleidingen. Interesse? Kijk dan op: https://www.wur.nl/nl/onderwijs-opleidingen/wageningen-pre-university.htm
Voor meer informatie:
Wageningen University & Research
https://www.wur.nl/