Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Horeca en retail kiezen koningsoesterzwam als alternatief voor eekhoorntjesbrood"

De paddenstoelenmarkt bevindt zich momenteel in een rustigere fase. "De eerste regionale asperges uit Schrobenhausen staan nu op het menu in de horeca, waardoor paddenstoelen op de achtergrond raken. De vraag is dan ook vrij terughoudend. In de foodretail zou ik de vraag eerder als gematigd omschrijven, omdat er altijd een zekere basisbehoefte is," aldus Peter Hein, Managing Director van Bayrische Pilzbörse, gevestigd op de groothandelsmarkt in München. Hij gaf vorige week een update.

De prijsvorming is momenteel bijzonder lastig, vervolgt de paddenstoelenspecialist. "In beide marktsegmenten, zowel de groothandel als de retail, zou een prijsverhoging noodzakelijk zijn. De kosten voor de paddenstoelenteelt zijn gestegen, bijvoorbeeld voor grondstoffen zoals dekaarde en compost, maar ook voor energie. Bovendien zou de eis om het minimumloon naar 15 euro te verhogen catastrofaal zijn voor de paddenstoelensector."

© Bayerische Pilzbörse GmbHDe prijzen voor koningsoesterzwammen liggen bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar. Andere exotische soorten zoals gele en rode oesterzwammen en maitake blijven meer een nicheproduct.

Koningsoesterzwam en kastanjechampignons
Ondertussen ziet Hein enkele interessante ontwikkelingen op productniveau. "Koningsoesterzwammen blijven sterk in opkomst, ten koste van shiitake, waarvan het marktaandeel licht afneemt. Vooral Italiaanse restaurateurs en retailers richten zich steeds meer op Duitse koningsoesterzwammen als alternatief voor eekhoorntjesbrood. We merken dat de verkoopvolumes elk jaar toenemen. De koningsoesterzwam wordt ook steeds meer gezien als een product dat het hele jaar door gebruikt kan worden, hoewel de vraag lager is van juni tot september, dus tijdens het piekseizoen voor wilde paddenstoelen."

Kastanjechampignons blijven eveneens in opkomst. Hein: "In Noord-Duitsland hebben witte champignons nog steeds een lichte voorsprong, maar in Beieren is het juist omgekeerd. In de biologische sector zijn kastanjechampignons al veruit het populairst. Hoewel de kastanjechampignon duurder is om te telen en te verkopen, heeft hij minder vlekken en is hij over het algemeen beter houdbaar."

© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
Overzicht van het cressenassortiment van het bedrijf uit München

Wilde paddenstoelen en cressen
Ondertussen is het bedrijf zich aan het voorbereiden op het komende seizoen voor wilde paddenstoelen. "Als het weer meewerkt, zijn de eerste cantharellen uit de Balkan, meestal uit Servië, al in mei beschikbaar. De afgelopen jaren hebben we echter herhaaldelijk te maken gehad met weersextremen, zoals zowel droogte als zware neerslag. Door de politieke situatie is het tegenwoordig nauwelijks mogelijk om goederen uit Rusland en Wit-Rusland aan te bieden, terwijl we uit Litouwen en Polen niet altijd de hoeveelheden kunnen krijgen die we nodig hebben. Over het algemeen kunnen we de groothandel nog steeds goed bevoorraden, maar het wordt steeds lastiger om de benodigde hoeveelheden voor de retail te verkrijgen."

Naast alle soorten gekweekte en wilde paddenstoelen houdt Bayrische Pilzbörse zich ook bezig met de handel in regionale cressen. Oorspronkelijk waren cressen vooral een zomerproduct, maar nu is er jaarrond vraag naar. "De verkoop groeit gestaag en ook in de winter is het product erg populair bij de horeca. We bieden ongeveer acht variëteiten aan en vooral de wasabicressen zijn het hele jaar door favoriet," besluit Hein.

Voor meer informatie:
Peter Hein
Bayrische Pilzbörse GmbH
Groothandelsmarkt München
Tel.: +49 (0)89 746656 33 34
peter.hein@bayrische-pilzboerse.de
www.bayrische-pilzboerse.de