Op sommige plekken heeft het gisteren stevig geregend na een lange periode van droogte. Na een periode van vrij stabiel zonnig weer is het wisselvalliger geworden, en zoals verwacht brengt dat ook meer beweging op de onbalansmarkt. Dinsdag waren hier pieken tot 1895 euro per megawattuur, en ook een hele lage prijs van -1310 euro per megawattuur te zien.
De TTF-gasprijs en de EPEX-dagprijs voor elektriciteit liggen woensdag allebei ietsje hoger dan dinsdag. De gascontracten voor komende winter klimmen weer voorzichtig omhoog, weg van het punt waarop even 34 euro per megawattuur op de tabellen stond. Inmiddels liggen de prijzen weer boven de 35 euro per megawattuur.
© ICEDe TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 16 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
De oliemarkt is in een kalmer vaarwater gekomen in de afgelopen week. Daarop wijst energieleverancier Engie in een e-mailupdate. De harde prijsdaling van de afgelopen tijd is afgeremd, nu de handelsoorlog toch weer iets minder snel escaleert na terugkrabbelen van Trump. Ook de TTF-gasprijs daalt niet meer.
De relatief stabiele gasprijzen hebben niet kunnen voorkomen dat de termijnprijzen voor elektriciteit stijgingen hebben doorgemaakt. De ontwikkeling van de kolenprijzen hebben daar wellicht een kleine invloed op gehad. Maar de impact van stijgende CO₂-prijzen hebben meer hun stempel gedrukt, aldus de energieanalisten van Engie.
Afgelopen weekend heeft de EU de regels voor de vullingsgraden van de Europese gasbuffers met 2 jaar verlengd, stipt Engie verder aan. Wel geeft men wat meer vrijheid om het doel (van 90%) te bereiken. In plaats van 1 november, moet deze vullingsgraad ergens tussen 1 oktober en 1 december gehaald worden. Dit voorstel moet nog aangenomen worden in een vergadering in mei. Om de gasvoorraden te vullen kijkt Europa naar LNG, maar men is ook voorzichtig om niet volledig op LNG te vertrouwen. Dat zou immers hetzelfde zijn als we jaren hebben gedaan met Russisch gas.
De Europese Commissie kijkt of contracten over de levering van Russisch gas opgezegd kunnen worden, zonder dat er dan boetes moeten worden betaald aan de Russen. Dat schrijft The Financial Times, meldt BNR.
Het verschil tussen de gasprijs in de zomer en de winter is nog te klein om het aantrekkelijk genoeg te maken om de bergingen te vullen. Daarop wijst energiestrateeg Florence Schmit van Rabobank in het Financieele Dagblad (€).
Aardwarmte is populair, maar wereldwijd levert geothermie op dit moment nog niet 1% van de primaire energievraag. In een artikel voor Energeia wordt door geoloog Ramon Loosveld en energiemarktdeskundige Jilles van den Beukel een kort overzicht gegeven van de verschillende technieken voor geothermie en wordt een inschatting gemaakt van hun potentieel, specifiek voor Nederland. Hierbij ligt de nadruk op warmte, gezien het geringe potentieel voor elektriciteit uit geothermie in Nederland.
Eneco gaat klanten in Zeeland vragen hun stroomverbruik aan te passen naar de momenten dat er lokaal veel wordt opgewekt. Het energiebedrijf doet dat de komende drie maanden in een proef met branchegenoot DELTA Energie en netbeheerder Stedin.
Tijdens de testperiode van 1 mei tot en met 31 juli, verwachten DELTA Energie, Eneco en Stedin dat er zo'n twintig testmomenten van minimaal 1 en maximaal 5 uur lang komen. Deelnemers worden aangemoedigd hun stroomverbruik naar die momenten te verplaatsen, omdat er dan veel stroom wordt opgewekt. De momenten worden minimaal een dag van tevoren aangekondigd.
Er is een nieuw alarmerend klimaatrapport verschenen. Uit het rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) kan worden opgemaakt dat Europa het snelst opwarmende continent en dat er duidelijk verschil is tussen het natte westen en het extreem hete en droge oosten, schrijft de NOS.
Maarten van Gestel inventariseerde bij een aantal juristen wat de juridische gevolgen zijn als Nederland de klimaatdoelen van 2030 niet haalt. In Trouw (€) schrijft hij dat minister Hermans zich op kan maken voor grote consequenties en rechtszaken gevoerd zullen worden met grote kans van slagen. In radioprogramma De Nieuws BV vertelt de klimaatjournalist Maarten van Gestel samen met Laurien Nijenhuis, zij doet promotie-onderzoek naar de rol van rechter in tijden van crisis aan de Universiteit van Amsterdam, erover.
© TenneT Verrekenprijzen TenneT onbalansmarkt 15 april 2025