Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvolle pilots voor weerbare teelten in de praktijk

In de afgelopen vier jaar heeft Praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' samen met boeren en tuinders gewerkt aan weerbare teeltsystemen die tegen een stootje kunnen en dus veel minder chemie nodig hebben om planten te beschermen. Weerbaarheid tegen ziekten en plagen betekent ook: minder belasting van het milieu en gebruik maken van de kracht van de natuur. Belangrijke randvoorwaarden zijn haalbaarheid en betaalbaarheid van oplossingen. Het Praktijkprogramma loopt nu vier jaar en men hoopt een opvolger te krijgen, zodat er nog meer experimenten gedaan kunnen worden. Op 8 april 2025 vond een symposium in Agri & Food Plaza in Den Bosch plaats voor ruim honderd stakeholders om op vier jaar onderzoek terug te kijken.

© Rolf van Koppen

Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten van de dertien intersectorale Pilotprogramma's Weerbaarheid gepresenteerd. Een groot aantal succesvolle pilots passeerde de revue. In veel gewasgroepen zijn kleine stappen uitgetest om tot weerbaardere teeltsystemen te komen. Maar er zijn ook grotere systeemsprongen uitgewerkt in enkele pilots, zelfs met het oog op een weerbare ketenaanpak.

De twee programma's die de afgelopen vier jaar in de glastuinbouw hebben gelopen - Precisietechnieken en Kas als Ecosysteem - waren succesvol. Zo is er een goed vergelijkend onderzoek uitgevoerd in een groot aantal teelten onder glas met wel en niet afgegaasde kassen. Er is geëxperimenteerd met overgewas-gaas. De verdere optimalisering van het biologische plaagbeheersingssysteem is in diverse gewasgroepen bij de kop gepakt. Dat is gebeurd door het testen en bijvoeden van bestaande en nieuwe biologische bestrijders in aubergine en tomaat. Ook werd in paprika een totaal nieuw bladluisbeheersingssysteem neergezet.

In Demoproeven en op praktijkbedrijven is onderzocht wat de beste spuittechnieken zijn om ziekten en plagen goed te raken. Dit onderzoek was noodzakelijk omdat glastuinders steeds intensiever met een groener pakket aan middelen, ziekten en plagen moeten corrigeren. Die middelen werken met name via contact met het gewas. Een voldoende goede bedekking van het gewas is al belangrijk, maar wordt nog belangrijker.

Bron: LinkedIn Praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' / Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: