Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Hendrix van Hendrix-Seelen:

"Mooi weer zorgt voor goede start Hollandse kasaardbeienseizoen”

Tholen – In de laatste week van maart ging het kasaardbeienseizoen van start. "Dat is toch wel wat eerder dan gebruikelijk, al schuift het seizoen de afgelopen jaren over het algemeen steeds wat meer op naar voren", meldt Jeroen Hendrix van Hendrix-Seelen uit Venlo. "Daarnaast zien we een goede vraag en prijssetting en – met dank aan het mooie lenteweer – uitstekende volumes en kwaliteiten. In dat opzicht mogen we absoluut niet klagen over de start van dit seizoen."

Hendrix houdt zich sinds jaar en dag voornamelijk bezig met de bevoorrading van de Duitse grossiers en groothandelsmarkten. De Hollandse kasaardbei behoort daarbij nog altijd tot een van de voornaamste seizoensartikelen. "De Duitse groothandel schakelt zodra het kan direct over op Nederlands product, waarbij de aantrekkelijke prijzen die we momenteel zien een voorname factor zijn. Door de hoge loon- en energiekosten waarmee ook onze telers te kampen hebben, is het wel van belang dat we gedegen middenprijzen aanhouden. Momenteel is dat echter mooi in verhouding."

De Hollandse kasaardbei concurreert van oudsher met importhandel uit Zuid-Europa. De voorbije jaren is echter ook het Duitse glasareaal behoorlijk gegroeid, beaamt Hendrix. "De algehele vraag in Duitsland is echter dermate hoog, dat beide producten elkaar niet of nauwelijks in de weg zitten. Duitse kasaardbeien gaan bovendien vooral naar de retail, terwijl wij het met name van de groothandel moeten hebben. Een breed aanbod maakt ook dat men wat te kiezen heeft: Zuid-Europese aardbeien zijn over het algemeen wat groter en prima als smaakmaker in ijs en dergelijke, terwijl de Hollandse kasaardbei meer geschikt is voor de directe consumptie uit het vuistje." Hollandse kasaardbeien zijn in diverse verpakkingen te verkrijgen, waaronder houtpulp en plastic punnets. In de daghandel zijn de eenheden 10x500gram in EPS-kratten gebruikelijk.

© Hugo Huijbers | GroentenNieuws.nl
Verkoper Steve Hagens en bedrijfsleider Jeroen Hendrix, sinds afgelopen jaar algemeen directeur van het nieuwe fusiebedrijf Hendrix-Seelen. Op 15 mei bestaat P.Seelen 100 jaar.

Ruim en evenwichtig aanbod
Ook binnen de categorie kasaardbeien is de keuze reuze, volgens Hendrix die voornamelijk met een vaste schare telers in Noord- en Midden-Limburg samenwerkt. "In het vroege segment is het met name Sonsation en Fandango, kort daarna gevolgd door Elsanta, dat de klok slaat. Hoewel Elsanta al wat ouder is, staat het ras nog altijd voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. De Fandango is daarentegen een wat duurdere smaak-aardbei. Op die manier kunnen we beide segmenten bedienen. Onze leveranciers zijn grofweg in twee groepen in te delen: er zijn bedrijven die uitsluitend kasaardbeien telen en later in het seizoen overschakelen op doordragers, zoals Favori. Aan de andere kant heb je ook telers die medio mei-juni overgaan op tunnel- dan wel vollegrondsaardbeien. Deze laatste groep gaat over het algemeen medio september verder met de herfstoogst in de kas die naargelang het weer tot november of zelfs december kan worden voortgezet."

De fusie met P.Seelen afgelopen jaar ging voor Hendrix gepaard met een aanzienlijke uitbreiding van het telersnetwerk. "Dit heeft ook voor wat betreft kasaardbeien geleid tot meer volume en meer slagkracht. Over de gehele linie blijft het regionale kasaardbeienareaal weliswaar stabiel, het ruimere rassenaanbod maakt echter dat we minder afhankelijk zijn van pieken in de afzet, maar het hele seizoen door een evenwichtig aanbod kunnen aanbieden. In dat opzicht ben ik ervan overtuigd dat we vanuit die basis verder kunnen groeien."

Voor meer informatie:
Jeroen Hendrix
Hendrix-Seelen
T: +31 (0)77 3968964
M: +31 (0)6 55801433
www.pseelen.nl/
https://www.hendrixfruit.nl/