Tholen - BeeBeeOne is nu nog een niet zo'n bekende naam in de glastuinbouwsector, maar daar wil het in 2019 opgerichte bedrijf graag snel verandering in brengen. Dit jaar verwacht men een eerste pilotproject te starten bij een glastuinbouwbedrijf. Het gaat om een in eigen huis ontwikkeld modulair energieconcept waarmee telers elektriciteit kunnen opslaan, in elektriciteit kunnen handelen, elektriciteit kunnen omzetten in warmte en koude kunnen opslaan.
Commercieel Directeur Daan Hogewoning was vrijdagmiddag 11 april aanwezig bij het Kenniscafé van Greenport Aalsmeer om een dertigtal telers en andere geïnteresseerden het concept voor te stellen. In de kantine bij paprikakwekerij Duijnisveld in De Kwakel benadrukte hij vooral ook 'meer input vanuit de markt' op te willen halen.
© Thijmen Tiersma | GroentenNieuws.nl
Daan Hogewoning gaf een presentatie tijdens het Kenniscafé van Greenport Aalsmeer
Elektriciteit omzetten in warmte
BeeBeeOne is ontstaan vanuit vermogensbeheerder Wilgenhaege. Het bedrijf, gevestigd op Schiphol-Rijk, heeft momenteel een demomodel van het systeem staan. Dat is een energieopslagsysteem met een capaciteit van 100KWh. BeeBeeOne zet in op een systeem dat stap voor stap schaalbaar is.
De startup combineert bewezen technologieën met eigen innovaties. Bijzonder is hoe het bedrijf van elektriciteit hoge temperatuur warmte kan maken, legt Daan uit. "Dat doen kunnen we in 1 stap van 20 naar 120 graden Celsius. De warmte kunnen we bovendien drukloos opslaan bij een temperatuur van 120 graden Celsius."
Nu is dat iets waarvan de commercieel directeur en Johan Brink, die energiekennis uit de tuinbouwsector inbrengt bij BeeBeeOne uit zijn vorige baan, denken dat dat in de glastuinbouw niet direct nuttig is. Voor onder meer appartementencomplexen met blokverwarming en (primaire) warmtenetten komt het wel van pas.
© BeeBeeOneDaan Hogewoning en Johan Brink
Warmte opslaan en weer omzetten naar elektriciteit
De technieken en processen die BeeBeeOne gebruikt zijn mede gebaseerd op thermodynamische principes. De energie wordt opgeslagen in natuurlijke materialen zoals water, zand en biologisch afbreekbare stoffen. Om de energie vast te houden, zet een compressor elektriciteit om in warmte, druk en dichtheid. Na opslag is deze snel weer om te zetten naar elektriciteit. Elektromotoren, pompen en warmteoverdrachtsystemen regelen het omzetten en transporteren van energie naar de juiste vorm en plek.
De techniek om in 1 stap van 20 naar 120 graden Celsius te kunnen gaan is gepatenteerd. Op termijn wil de startup nog veel hogere temperaturen aankunnen. Johan: "Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het rendement van het proces waarbij we van warmte elektriciteit maken."
Voor meer informatie:
BeeBeeOne
info@beebeeone.com
www.beebeeone.com