Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Delfland blijft maatregelen tegen lozingen ontwikkelen

Om de waterkwaliteit in sloten en kanalen beter te beschermen, blijft het Hoogheemraadschap van Delfland maatregelen ontwikkelen om lozingen van gewasbeschermingsmiddelen vaker en sneller op te sporen.

Delfland doet al veel om vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt onderstreepte tijdens de vergadering van het algemeen bestuur afgelopen donderdag dat hij niets liever wil dan de pakkans verder verhogen. Zo werkt Delfland met een risicogerichte aanpak. Naast reguliere gebiedsbrede handhaving, let Delfland extra op plekken waar vaker normoverschrijdingen zijn gemeten of waar de risico's het grootst zijn. De 'risicogestuurde aanpak' leidt tot een hogere pakkans: bij de helft van de kasbezoeken worden overtredingen geconstateerd, terwijl dat voorheen bij de gebiedsgerichte aanpak 'slechts' dertig procent was. Medewerkers van Delfland blijven ook reguliere en onaangekondigde controles uitvoeren. Ook worden telers actief bezocht voor gesprekken over emissiebeperking.

Innovatieve technieken
Delfland maakt verder gebruik van innovatieve technieken zoals geavanceerde meetapparatuur en drones om lozingen steeds beter te herleiden naar specifieke locaties. Daarnaast surveilleert Delfland sinds kort ook buiten kantoortijden, dus in de avond en 's nachts. Zo constateerden surveillanten op 28 maart nog een illegale lozing, afkomstig uit een kas van een komkommerteler in de Oude en Nieuwe Broekpolder in Honselersdijk. De lozing is per direct gestopt en er is een onderzoek gestart naar de vervuiler.

Strenger handhaven
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in 2024 extra ingezet op strenger toezicht en handhaving in de glastuinbouw. Zo zijn er meer controles uitgevoerd en is vaker een last onder dwangsom opgelegd om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal zijn in 2024 324 controles in de glastuinbouw uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een toename in handhavingsmaatregelen. Afgelopen jaar zijn zeventien proces-verbalen opgemaakt tegen telers. Ook werd er 34 keer een last onder dwangsom (voorwaardelijke boete) opgelegd.

Voor meer informatie:
Hoogheemraadschap van Delfland
loket@hhdelfland.nl
https://www.hhdelfland.nl/