Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willemien Brouwer (26) is sinds 2021 eigenaar van bio-fruitkwekerij De Fruitweelde

"Het is mijn kleine paradijs op aarde"

Tholen - Willemien Brouwer is 26 jaar. Sinds haar 22ste is ze eigenaar van de zachtfruitkwekerij Fruitweelde in het rustieke Ingen aan de Neder-Rijn, met een prachtig uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug. "Als ik 's ochtends over mijn vier hectare tellende kwekerij loop, voel ik me gelukkig. Het is zo mooi om hier te werken, mensen te inspireren en samen een klein stukje paradijs op aarde te creëren."

Willemien heeft haar hele leven al een passie voor werken in de biologische sector en gezond eten. Van jongs af aan werkte ze op het fruittelersbedrijf De Ring in Oud-Sabbinge, op het voormalige eiland Wolphaartsdijk, dicht bij Goes en het Veerse Meer. Ze was daar vaak te vinden na schooltijd, en ook tijdens haar tussenliggende reizen maakte ze er tijd voor. Daar begon haar droom: van haar hobby haar beroep maken — het runnen van een eigen fruitteeltbedrijf.

© Fruitweelde"Biodiversiteit is een voorwaarde voor succesvolle biologische fruitteelt"

Inwerken
Tijdens haar werk op De Ring kwam haar toenmalige baas met het voorstel om haar, samen met een collega, te steunen in het op zeer jonge leeftijd overnemen van een eigen 100% biodynamisch fruitteeltbedrijf. Die kans deed zich niet veel later voor. De Ring werkte al jarenlang samen met Fruitweelde, en het werd bekend dat de vorige eigenares wilde stoppen en op zoek was naar een opvolger.

"Dat was voor mij een prachtige kans. Ik vertrok naar Ingen en heb een jaar lang samengewerkt met de toenmalige eigenares. Zo leerde ik het bedrijf goed kennen, en in 2021 zette ik de grote stap." Ze nam het bedrijf over, samen met twee vennoten: haar voormalig baas Harald Oltheten en collega Tim Moerman. "Ja, dat is echt geweldig. Harald steunt mij enorm en geeft advies wanneer ik het nodig heb."

Bij de overdracht werd de grond aangekocht door Stichting BD Grondbeheer en in erfpacht uitgegeven aan de bedrijfsopvolgers.

Krediet
Op jonge leeftijd een bedrijf overnemen is geen sinecure. Het vraagt om een goed doordacht plan en een degelijke begroting. Samen met haar mede-eigenaren, die al jarenlang zaken deden met de Rabobank, slaagde Willemien erin om een financiering rond te krijgen. Daarmee legde ze een stevig fundament voor de continuïteit van het bedrijf.

Totdat ze werd geconfronteerd met een onverwachte tegenvaller: er moesten meer planten worden vervangen dan voorzien, waardoor de oorspronkelijke begroting niet haalbaar bleek. "Toen kwam mijn paradijsje onder druk te staan. De Rabobank accepteerde het resultaat niet, had geen vertrouwen meer, en adviseerde mij om het account onder te brengen bij Speciaal Beheer."

De bank had haar beloofd te zullen ondersteunen met advies en actieve begeleiding. Maar niets bleek minder waar. "De rente ging omhoog en we werden geclassificeerd als een hoog risico-account."

© Fruitweelde"Ik houd nooit de hand op, alleen voor mijn eigen fruit"

"Op een gegeven moment kwamen er twee accountmanagers bij mij langs. Ze zeiden dat ze me zouden gaan helpen, en dat gaf hoop. Maar daarna werd mijn dossier overgedragen aan iemand die er geen vertrouwen in had." Gelukkig kwam er licht aan het einde van de spreekwoordelijke tunnel. "Een particulier uit mijn omgeving heeft uiteindelijk op persoonlijke titel de volledige lening overgenomen. Het is onbegrijpelijk dat een bank die zegt te willen bijdragen aan verduurzaming in onze sectoren, zich op zo'n moment volledig terugtrekt."

Doorzettingsvermogen
Willemien heeft zich niet uit het veld laten slaan. Ze gaat door – en met veel enthousiasme. "Ik heb er veel van geleerd. Ik ben jong en veerkrachtig." Jaarlijks werken er bij Fruitweelde ruim vijftig jongeren die haar helpen bij het telen en plukken van zachtfruit. "Ze komen overal vandaan – zowel uit de omgeving als uit het buitenland."

Een nieuw onderdeel van haar beleid is de oprichting van een stichting, waarmee ze via Europese subsidies duurzaamheidsprojecten wil opzetten voor jongeren. "Daarnaast ben ik een samenwerking aangegaan met iemand die hier in de buurt is komen wonen en graag een biologische moestuin wilde starten op mijn bedrijf. Na goed overleg en het doorspreken van het plan, heb ik besloten een deel van mijn hectares hiervoor beschikbaar te stellen."

Als gevolg daarvan introduceren de telers in mei de eerste groentepakketten – 100% biologisch. "Tegelijkertijd blijven we ons inzetten om ons assortiment van bramen, frambozen, rode bessen en kruisbessen verder te optimaliseren. "Dat is heel belangrijk, want de kwantiteit kan nog verder omhoog. Dat doen we onder andere door maximale aandacht te geven aan biodiversiteit en de gezondheid van de bodem. Als de natuur in balans is, zien we dat ziekten en plagen op natuurlijke wijze kunnen worden bestreden. De natuur kan veel zelf oplossen. Als je haar niet uit balans brengt, is ze ontzettend veerkrachtig – wat dat betreft kan ik me daar dus goed mee identificeren."

Voor meer informatie:
Willemien Brouwer
De Fruitweelde
P. Van Westrhenenweg 16
4031 JP Ingen
Tel.: 06 20349195
info@fruitweelde.nl
www.fruitweelde.nl