Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
iUNU gebruikt investeringsgeld voor groei in Nederland

"Met onze techniek kunnen we duizenden planten scannen"

Tholen - "Een tuinbouwbedrijf is veel groter dan vroeger, maar de teeltregistratie is eigenlijk niet meegegroeid. Handmatig meten is duur, er is een tekort aan geschoolde werknemers, en gevoelig voor menselijke fouten. Met LUNA kunnen we duizenden planten scannen, allemaal op dezelfde manier. Daarmee kunnen we sturen op de dagelijkse plantbalans, en nog veel meer: we sturen de data naar de klimaatcomputer, verbeteren oogstprognoses, en controleren het gewaswerk." Aan het woord is Adam Greenberg, CEO van iUNU. Het Amerikaanse bedrijf, met een vestiging in Nederland, haalde 20 miljoen dollar aan investeringsgeld op, onder andere om hun aanwezigheid hier uit te bouwen.

© iUNU IncAdam Greenberg

Investeringsronde
© iUNU IncHet is momenteel geen gemakkelijke tijd om kapitaal aan te trekken in de CEA-sector (Controlled Environment Agriculture), maar met steun van bestaande en nieuwe partners is iUNU daar toch in geslaagd: de investeringsronde van 20 miljoen dollar is geleid door S2G Investments, met deelname van Farm Credit Canada (FCC) en Lewis & Clark Partners. Adam vertelt dat hun investeerders hetzelfde vertrouwen in het bedrijf hebben als hun snelgroeiende klantenkring. "De tuinbouw is een fantastische sector en moet verder groeien, maar kampt met een tekort aan telers en werknemers. Bovendien moet er geautomatiseerd worden om winstgevend blijven. Met onze technologie krijgen telers dagelijks meer inzicht in hun gewas, waardoor ze voor een groter areaal verantwoordelijk kunnen zijn." Met de verkregen inzichten ziet hij ook mogelijkheden om de arbeids- en energiekosten in de kwekerij te verlagen.

iUNU is al een aantal jaar actief in de bladgewassen en startte met de lancering van platform LUNA ook in de vruchtgroenten. Ook in Nederland is er een vestiging, waarvan Yoeri van der Laan het aanspreekpunt is.

Yoeri van der Laan

Gewasdata en klimaat
Het LUNA-platform bestaat uit een robot die door de kas rijdt en met camera's de gewassen scant. Deze robot is gekoppeld aan een AI-gestuurd dataplatform. Door de gewasregistratie door een robot uit te laten voeren, wordt het gecontroleerde areaal aanzienlijk vergroot, kan er vaker gecontroleerd worden, en wordt het aantal menselijke fouten beperkt. De gegevens hoeven namelijk ook niet langer handmatig in Excel-bestanden of apps te worden ingevoerd.

LUNA zelf biedt een uitgebreide data analyse tool waar telers in een oogopslag de recente gewasdata kunnen inzien. "Dit is voor veel telers het dashboard dat altijd opstaat naast het scherm van de klimaatcomputer."

De gegevens kunnen ook automatisch doorgestuurd worden naar klimaatsystemen zoals die van Priva, Hogendoorn of Ridder, laat Adam zien. "Zo blijft de teler in controle over het klimaat en de teelt. We willen niet op de stoel van de teler gaan zitten. De robot is de assistent in de teelt."

Oogstvoorspellingen
© iUNU IncMet een meer representatieve steekproef verbetert ook de nauwkeurigheid van opbrengstvoorspellingen. "En elke procentpunt verbetering in die voorspelling betekent meer opbrengst – het stelt telers in staat hun verkoopprogramma's nauwkeuriger te plannen."

Kwaliteitscontrole van arbeid
Een relatief nieuwe toepassing van het LUNA-platform is kwaliteitscontrole van arbeid. "De robot scant toch al, dus we zijn gaan kijken wat we nog meer met die data kunnen doen. Kwaliteitscontrole van arbeid is iets waar telers behoefte aan hebben," legt Adam uit. "Het gaat niet alleen om of een taak is afgerond – de kwaliteit van het werk heeft grote invloed op het eindresultaat, maar is moeilijk te controleren. Hoe nauwkeurig is er gesnoeid? Wat is de kwaliteit van het dieven?" somt hij op. "Vaak is de enige beschikbare data of de taak is afgerond, maar dat is subjectief en zegt niets over hoe goed het werk is uitgevoerd. Als je inzicht hebt in de kwaliteit van de uitvoering, kun je de beste werknemers belonen, en bijscholen waar nodig."

Eigenaarschap van data
Adam benadrukt dat de data eigendom blijft van de teler. "Dat is heel belangrijk voor ons – telers zijn de eigenaar van hun eigen gegevens. Wij nemen hun teeltrecepten niet over en combineren ze niet met die van anderen." Eigenaarschap van data is essentieel, vindt hij, en ook een onderwerp waar de tuinbouw meer over zou moeten weten. "Telers moeten die data behouden en veilig verder kunnen uitbouwen. Onze rol is om hen daarbij te ondersteunen – het is hun eigendom."

Groei in de sector
Met het opgehaalde kapitaal wil iUNU uitbreiden in de vruchtgroentensector. "We zien een groei van 330% in ons segment voor vruchtgroenten, gedreven door een duidelijke behoefte," zegt Adam. "Nu gaan we verder uitbreiden in omvang en aanwezigheid: we nemen meer AI-engineers aan en verkopers in Canada en de EU," zegt Adam. "Ik geloof dat je lokaal aanwezig moet zijn om te kunnen winnen. De beste mensen om ons in Nederland te helpen opschalen zijn Nederlanders, en in Canada zijn dat Canadezen." Tot nu toe heeft deze strategie ertoe geleid dat de technologie van iUNU wordt gebruikt in 100 faciliteiten in 18 landen. "Maar belangrijker vind ik dat we zoveel hectaren kas scannen en daardoor telers inzichten geven over hun totale gewas, niet over maar een paar planten", vindt Adam.

Een tweede belangrijk punt is het versnellen van de ontwikkeling van de AI, de KPI's en de meetwaarden, en uiteindelijk de uitbreiding naar nieuwe markten. "In de glastuinbouw zijn we de grootste in het verzamelen en analyseren van data, en we willen dit uiteindelijk ook naar de midtech markt brengen."

Voor meer informatie:
IUNU
info@iunu.com
iunu.com