Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Gerven Asperges groeit tegen de stroom in

"Iedereen kan bij ons asperges kopen"

Tholen - Het paasweekend staat altijd garant voor een goede aspergeverkoop. "En gelukkig valt Pasen dit jaar ook mooi laat, want nu hebben we volop asperges beschikbaar. Soms valt Pasen vroeg en dan denken mensen ook dat er al volop asperges zijn en dan moeten we soms klanten teleurstellen", vertelt Willem van Gerven.

Hij ziet dan ook een enorme vraagmarkt momenteel. "De vraag is eigenlijk uit het niets heel hard toegenomen en daar speelt het zonnige weer zeker een rol in. Bij mooi weer wil iedereen graag asperges eten en gelukkig is het aanbod dan ook altijd groot", vertelt Willem. Hij ziet het als een groot voordeel dat de asperge nog een echte seizoensgroente is. "Daarom zijn de mensen er zo happig op. Het is de eerste groente uit de Nederlandse vollegrond en iedereen smacht ernaar."

© Van Gerven AspergesWillem en Renée van Gerven met dochter Silje

Brede afzet
Van Gerven kan rekenen op een brede afzet richting supermarkten, groothandels, groentespeciaalzaken en horeca in de Benelux en heeft daarnaast ook enkele groothandels uit West-Duitsland en Noord-Frankrijk als klant. "Voor de coronapandemie hadden we met name veel horecaklanten, maar toen moesten we op zoek naar andere segmenten en nu hebben we een veel bredere afzet. Wij zeggen altijd dat iedereen bij ons asperges kan kopen", vertelt Willem.

"Maar we zoeken vooral klanten die het verschil willen maken in smaak. Zo telen wij voor het overgrote deel het ras Cumulus, die bij de prijzen vaak ook als lekkerste asperge uit de bus komt. Dit ras geeft niet de meeste opbrengst in kilo's per hectare, maar is wel het lekkerste en ziet er ook het mooiste eruit. Vele andere aspergetelers willen dit ras niet, omdat zij daarmee niet de hoogste opbrengsten in kilo's halen, maar dit vinden wij minder van belang. Wij hebben liever een ras dat de allerlekkerste en mooiste asperges levert", vertelt Willem.

© Van Gerven AspergesWillem, Renée en ouders Jan en Sandra

De teelt van Van Gerven Asperges is gecentreerd in een straal rond 20 kilometer rond het bedrijf in Oirschot. Het bekendste aspergeveld ligt aan de A58. Willem vertegenwoordigt de derde generatie van het familiebedrijf waarvan zijn opa 80 jaar geleden begon met het telen van asperges. In 1958 verkocht opa Willem van Gerven zijn eerste asperges aan de notabelen in Oirschot en omstreken. Alleen zij konden de destijds relatief dure asperges betalen. Later werden de asperges ook verkocht aan de aspergeliefhebbers met een minder goed gevulde portemonnee.

Van 6 naar 83 hectare

Ondanks dat het asperge-areaal in Nederland een dalende lijn vertoont, groeide bij Van Gerven het areaal in 12 jaar tijd van 6 naar 83 hectare. "Ik ben een jonge ondernemer, dus ik wil vooruit." Hoewel Willem elk jaar overweegt om ook paarse of groene asperges te gaan telen, houdt hij vooralsnog vast aan de teelt van het witte goud. "Daar zijn we volledig op ingericht en wat we doen, willen we vooral heel goed doen", vertelt de teler. "Die kwaliteit heeft een prijs. Er wordt op één of andere manier altijd erg naar de klokprijs in Nederland gekeken, maar daar staat maar een fractie van de totale aspergemarkt. Wij hebben voor onze klasse I altijd een paar euro meer nodig dan de veiling, maar we hebben dan ook de afnemers die op zoek zijn naar smaakasperges."

© Van Gerven AspergesAA wit Excellent

"Onze grootste uitdaging is om het hele proces goed georganiseerd te krijgen. Gelukkig kunnen we nog goed aan personeel komen. Elk voorjaar komen veelal dezelfde medewerkers weer terug om te helpen bij het oogsten van de asperges. Gelukkig zijn de omstandigheden voor de stekers om te werken een stuk plezieriger dan vorig jaar, want toen hebben ze hun regenkleding nauwelijks uitgehad", vertelt Willem. Hij volgt de ontwikkelingen met de oogstrobots met de nodige belangstelling, maar heeft wel als voorwaarde dat de kwaliteit van het steken minstens even goed is. "Als de kostprijsberekening dan goed uitvalt, dan gaan we zeker over."

Voor meer informatie:
Willem van Gerven
Van Gerven Asperges
Hoeven 7
5688 GS Oirschot
info@vangervenasperges.nl
www.vangervenasperges.nl