De index voor telers van groenten onder glas vertoont een lichte daling van 90 naar 86. Dat blijkt uit de Vlaamse landbouw-conjunctuurindex van voorjaar 2025. Zowel de inschatting van de afgelopen zes maanden (van 93 naar 88) als de verwachtingen voor de economische situatie in de komende zes maanden (van 87 naar 84) laten een dalende trend zien.
45% van de ondervraagde telers verwacht dat de productie het komende half jaar gelijk blijft. 31% denkt dat de productie zal dalen, terwijl 23% een stijging voorziet. Ook over de prijsontwikkeling zijn de meningen verdeeld: 41% verwacht geen verandering, terwijl een even groot percentage een daling voorziet. Slechts 17% verwacht een prijsstijging.
Deze winter, tussen januari en maart, stond de tomatenmarkt onder druk door goedkope productie in Noord-Afrika, een herstellende productie in Nederland en een lage vraag naar verse tomaten. De afgelopen weken nam de beschikbaarheid in zowel Zuid-Europa als Noord-Afrika af, wat gunstige prijsontwikkelingen met zich meebracht. Een toenemende productie kan echter opnieuw voor prijsdalingen zorgen. Toch blijft de sector optimistisch over het komende seizoen, mede door stabiele teeltoppervlakten en een verschuiving naar kwalitatief betere rassen.
Daarnaast wordt de impact van extreme temperaturen en droogte in Zuid-Europa steeds duidelijker. Net als elk jaar zal ook het lokale klimaat een belangrijke rol spelen in de prijsvorming op de regionale markten. Bovendien kijkt de sector argwanend naar de oplopende Europese gasprijzen, die binnen een jaar bijna zijn verdubbeld, zij het vanaf een laag niveau.
Sierteelt
De index voor sierteelt onder glas stijgt van 78 naar 87. Deze stijging is voornamelijk te verklaren door een positieve verwachting voor de economische situatie in de komende zes maanden, waar de index steeg van 70 naar 90. De afgelopen periode kende echter een lichte daling van 86 naar 83.
Inzake productie verwacht 53% van de siertelers geen wijziging de komende periode. 40% daarentegen verwacht wel een productiestijging. 27% van de ondervraagden denkt dat de prijs het komende half jaar zal dalen, maar het overgrote deel (67%) denkt niet dat de prijs zal wijzigen.
Gezien de grote diversiteit binnen de sector is het moeilijk om eenduidige conclusies te trekken. Algemeen wordt aangenomen dat de eerste lentezon, op het moment van de enquête, ervoor zorgde dat mensen in hun tuinen aan de slag gingen en massaal tuin- en terrasplanten aanschaften. Toch kampt de sector met aanzienlijke uitdagingen, zoals het vinden van seizoenarbeiders en structureel gestegen kosten. Bovendien is dit een sector waarin consumenten vaak als eerste besparen bij toenemende inflatie en een dalende koopkracht.
Bron: Vlaamse Landbouw-Conjunctuurindex Voorjaar 2025