De footprint van groenten en fruit berekenen met een methode die voldoet aan Europese regels en die wereldwijd wordt geaccepteerd? In de loop van dit jaar moet dat kunnen, verwachten de makers van de FreshProducePEFCR. Deze rekenmethode, waaraan drie jaar is gewerkt, werd op 9 april officieel gepresenteerd in Brussel, tijdens een bijeenkomst van Freshfel Europe, de Europese koepelorganisatie van groenten- en fruithandelsorganisaties. "Het is nu wachten op de bedrijven die de FreshProducePEFCR de komende maanden gaan inbouwen in hun rekentools", zegt Jeroen Weststrate, projectleider en onderzoek bij Wageningen University & Research (WUR).
Tot nu toe berekenen veel Nederlandse glasgroentetelers de footprint van hun producten met behulp van tools die uitgaan van de zogeheten Hortifootprint. Deze Nederlandse rekensystematiek kwam in 2020 beschikbaar voor zowel de groente- en fruit- als de sierteeltsector. Voor de sierteelt werd de methode al gauw aangepast zodat deze voldoet aan Europese regels voor het berekenen van een Product Environmental Footprint (PEF). Onder de noemer FloriPEFCR werd de aangepaste methode ingediend bij de Europese Commissie. Begin 2024 gaf Brussel groen licht. Daarmee werd de FloriPEFCR een EU-erkende en wereldwijd geaccepteerde footprintberekeningsmethode.© Glastuinbouw Nederland
Groenten en fruit later van start
Voor groenten en fruit kwam dit proces later op gang omdat meer tijd nodig was om steun hiervoor te zoeken bij Europese groente- en fruitorganisaties. Eind 2022 werd de benodigde steun gevonden. Het Freshfel Environmental Footprint Initiative werd opgericht. Onder die vlag werd vervolgens de Hortifootprint - met hulp van WUR, Blonk Consultants en Pré Sustainability - aangepast aan de EU-regels. Begin dit jaar leidde dat tot de FreshProducePEFCR. Glastuinbouw Nederland is een van de betrokken consortiumpartners.
Nu de FreshProducePEFCR helemaal af is, kan deze in principe ter goedkeuring worden ingediend bij de Europese Commissie, meldde Weststrate op 9 april bij de presentatie ervan. Wanneer de procedure daarvoor van start gaat, is nog niet helemaal duidelijk en hangt van Brussel af. Daarnaast moet nog worden gewacht op het beschikbaar komen van gegevens uit een Europese database. "Uiteindelijk verwachten we dat telers vanaf 2027 met de methode aan de slag kunnen."
Makers van rekentools
In de tussentijd kunnen makers van rekentools de methode volgens Weststrate al in hun applicaties inbouwen. "Greenhouse Sustainability is daar bijvoorbeeld al mee begonnen en ook Ecochain gaat ermee aan de slag. Verder hebben Glimpact en Cacta belangstelling getoond voor de FreshProducePEFCR. Dus wellicht komen er in de loop van dit jaar vernieuwde tools voor telers beschikbaar."
Ontwikkelaars enthousiast
Tijdens de bijeenkomst in Brussel op 9 april lieten de betrokken ontwikkelaars van de FreshProducePEFCR zich enthousiast uit over de presentatie ervan. Volgens Frédéric Rosseneu, vice-president van Freshfel Europe, komt de rekenmethode als geroepen. "Het ontwikkelen van een geharmoniseerde rekenmethode is essentieel voor de sector want daarmee kunnen we de duurzaamheidsvoordelen van onze verse producten beter communiceren."
Algemeen directeur Richard Schouten van GroentenFruit Huis benadrukte de voordelen van de FreshProducePEFCR. "Met de ontwikkeling van de FreshProducePEFCR zet de sector een proactieve stap om transparanter te zijn en zo te helpen bij het creëren van één gemeenschappelijke standaard voor ecologische duurzaamheid."
Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, moedigt groente- en fruittelers aan de voordelen te omarmen van de tools die straks de FreshProducePEFCR zullen gebruiken. "Het proces van het samenbrengen van de keten om de methodologie te ontwikkelen loopt ten einde. Nu is het aan de sector om deze kans ten volle te benutten: ga de milieuvoordelen van verse groenten en fruit berekenen, communiceren en verder vergroten."
Born: Glastuinbouw Nederland