Op 10 april 2025 vond in Policoro, in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata, de vierde Open Dag van Nova Siri Genetics (NSG) plaatsvond. Deze jaarlijkse bijeenkomst vond plaats in het onderzoekscentrum van het bedrijf, dat zich toelegt op het veredelen en testen van nieuwe rassen aardbeien en zachtfruit.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.© Vincenzo Iannuzziello | GroentenNieuws.nlPubliek aanwezig bij de workshop
Tijdens het event kregen bezoekers – van telers en opkwekers tot distributeurs – de kans om de velden, laboratoria en kassen van dichtbij te bekijken. De opkomst was internationaal: naast Italiaanse bezoekers waren er gasten uit onder andere Polen, Hongarije, Albanië, Algerije, Marokko, India, Spanje en Nederland.
"Al twintig jaar delen we ons onderzoek met de sector", vertelde Carmela Suriano, directeur EMEA van NSG. "Onderzoek moet niet losstaan van de praktijk. We luisteren goed naar de behoeften van de keten en bouwen daar onze innovaties op."
De aardbeienrassen van NSG worden inmiddels niet alleen in Europa geteeld, maar ook in Zuid-Afrika, India, Zuid-Amerika en Australië. "Dat is te danken aan het harde werk van ons hele team. We richten ons op rassen die voldoen aan de eisen van telers, handel en consument. Maar de sector verandert, en dus moeten wij blijven vernieuwen", aldus Suriano.
© Vincenzo Iannuzziello | GroentenNieuws.nlNicola Tufaro (veredelaar NSG), Annamaria Recchia (Adacta International), Carmela Suriano (directeur EMEA van NSG), Bruno Merzetti (docent aan de Universiteit van de Marche) en Salvo Garipoli (directeur SGMarketing)
Tijdens de rondleiding kregen gasten uitleg over het volledige traject – van veredeling tot de bewaring van het plantmateriaal – en konden ze de nieuwe rassen van aardbeien en ander zachtfruit proeven. De rassen worden ontwikkeld met het oog op tolerantie voor klimaatschommelingen en resistentie tegen ziekten.
© Vincenzo Iannuzziello | GroentenNieuws.nlEen kijkje op de proefvelden
Professor Bruno Mezzetti van de Universiteit van Marche besprak hoe de aardbeienteelt wereldwijd in beweging is. "Het gaat niet alleen om klimaatverandering, maar ook om internationale concurrentie en de veredeling zelf."
© Vincenzo Iannuzziello | GroentenNieuws.nlProf. Bruno Merzetti van de Universiteit van Marche
Hij liet zien dat de genetische variatie door intensieve selectieprogramma's juist afneemt. "We focussen te veel op specifieke eigenschappen, en verliezen daardoor andere kwaliteiten, zoals smaak of houdbaarheid, uit het oog."
In 2019 werden er in Europa 44 nieuwe aardbeienrassen geregistreerd. Gemiddeld komen er elk jaar zo'n 30 nieuwe bij. Dit toont de grote rol van Europa in de veredeling, hoewel er ook verschillende rassen uit andere continenten komen. Bij blauwe bessen is de situatie anders: Europa speelt een belangrijke rol in de teelt, maar weinig rassen zijn hier ontwikkeld. De meeste komen uit andere continenten.
© Vincenzo Iannuzziello | GroentenNieuws.nlNicola Tufaro, veredelaar bij NSG, lichtte toe hoe het veredelingsprogramma inspeelt op de concrete wensen van telers en opkwekers
"We staan voor flinke uitdagingen: minder gewasbeschermingsmiddelen, strengere eisen voor duurzaamheid, een langere afzetperiode en hogere verwachtingen van de consument. Daar stemmen we onze rassen op af", vertelde veredelaar Nicola Tufaro.
Bij NSG ligt de focus onder meer op: langere houdbaarheid, betere smaak en geur, een aantrekkelijkere kleur en een goede balans tussen suiker en zuurgraad.
Nova Siri Genetics kondigde ten slotte aan dat de volgende Open Dag in april 2026 plaatsvindt.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Voor meer informatie:
Nova Siri Genetics Srl
Via San Maurizio, 46
75025 Policoro (MT) – Italië
info@novasirigenetics.com
www.novasirigenetics.com