De vraag naar aardwarmte groeit. "Waar het vroeger lastig was om afzet te vinden, benaderen telers ons nu actief voor aansluiting op onze duurzame warmtebronnen", constateert Koen Hand Afdelingsmanager Duurzame Energie in het jaarverslag van HVC, dat naast afvalverwerker ook steeds meer actief is in de ontwikkeling van geothermieprojecten en warmtenetten.
Anders dan in het jaarverslag van 2023 staat HVC niet veel stil bij de vertraging in de realisatie van warmtenetten. Benadrukt wordt dat politieke besluitvorming over de Wet collectieve warmte van belang is. Diverse andere partijen in de markt deden dat ook al.
Een besluit over de wet is er sinds voormalig minister Jetten de wet voorstelde nog niet. HVC schrijft de inhoud van het wetsontwerp 'te ondersteunen', zegt 'nauw contact met betrokken partijen' te hebben en de verdere ontwikkelingen ten aanzien van het wetsvoorstel op de voet te volgen.
Door het realiseren van warmtebronnen en het uitbreiden en verdichten van warmtenetten zet HVC in op groei naar 50.000 woningequivalenten in de komende vijf jaar.
© HVC
Warmtenetten zullen worden gevoed met aardwarmte. HVC is betrokken bij diverse geothermieprojecten, waaronder de tuinbouwprojecten Trias Westland, Maasdijk en Polanen in Monster. Trias Westland draait, Maasdijk ook weer sinds kort na tijdelijke stilligging na brand en van Polanen wordt realisatie in 2026 verwacht. In Westland wordt ook de uitrol van Warmte Systeem Westland, een warmtenet, gerealiseerd.
© HVC