Tot voor kort was gas dat werd ingezet in een WKK vrijgesteld van energiebelasting (EB). Door aanpassing van de regels op 1 januari van dit jaar, kan het zijn dat u nu wél belasting betaalt over (een deel van) het gas dat in uw WKK gaat. Om dit te kunnen bepalen, moet u maandelijks extra gegevens registreren in EnergyManager. AgroEnergy kan helpen bij deze registratie.
Vanwege de verduurzamingsopgave die er ligt voor de glastuinbouw, wordt gas dat in een WKK gaat in sommige gevallen extra belast. Sinds 1 januari 2025 is WKK-gas namelijk niet meer automatisch vrijgesteld van energiebelasting. Jasper Setton, projectleider bij AgroEnergy, legt uit hoe het zit: "Sommige ondernemers betalen sinds begin dit jaar wel energiebelasting over een deel van het gas dat ze in hun WKK stoppen. Of je deze belasting moet betalen, hangt vooral af van hoe je de opgewekte stroom inzet. Lever je deze volledig terug aan het net, dan hoef je meestal geen energiebelasting te betalen. Anders is dat voor klanten die veel van de opgewekte elektriciteit inzetten in hun eigen kas, bijvoorbeeld om de belichting te laten draaien. Zij moeten waarschijnlijk over een flink deel van hun WKK-gas belasting betalen."
Duizenden euro's extra per maand
Volgens Setton kan de te betalen belasting flink in de papieren lopen. "Klanten die bijvoorbeeld 200.000 kuub gas inzetten in hun WKK, moeten soms wel over 60.000 kuub energiebelasting betalen. Aangezien de energiebelasting dit jaar uitkomt op 13 cent per kuub, gaat het dus mogelijk om een extra kostenpost van duizenden euro's per maand. En dat wordt de komende jaren nog meer: de overheid verhoogt de energiebelasting ieder jaar. De impact voor tuinders is dus groot. Daarom hebben we klanten eerder al, via een mailing, geïnformeerd over de aangepaste regelgeving."
Extra gegevens nodig
Om te kunnen bepalen of u als ondernemer energiebelasting moet betalen over het gas dat in uw WKK gaat en zo ja, hoeveel, zijn extra gegevens nodig. Deze moet u maandelijks invoeren in EnergyManager. "Tot eind vorig jaar hoefden klanten alleen het WKK-volume door te geven; de hoeveelheid gas die in een bepaalde maand in de WKK was gegaan. Nu hebben wij daarnaast informatie nodig over hoe de opgewekte elektriciteit is ingezet: is deze teruggeleverd aan het net of ingezet in de teelt? Op basis hiervan kunnen wij – aan de hand van een formule – bepalen of en hoeveel energiebelasting een klant moet betalen."
Zo makkelijk mogelijk
Setton benadrukt dat AgroEnergy de maandelijkse registratie zo eenvoudig mogelijk probeert te maken voor haar klanten. Zo geeft het systeem bijvoorbeeld een melding wanneer een ingevoerd volume niet lijkt te kloppen. "Daarnaast kunnen ondernemers sinds deze maand – op de Resultatenpagina in EnergyManager – zien hoeveel elektriciteit ze hebben teruggeleverd aan het net. Niet alle klanten hebben daar zelf goed zicht op. Alleen ondernemers die bijvoorbeeld ook zonne-energie terugleveren, moeten nog wel zelf een rekensom maken. Met deze extra informatie maken we de benodigde extra registratie zo makkelijk mogelijk voor onze klanten."
Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
https://www.agro-energy.nl/