Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Automatiseringsslag bij kwaliteitscontrole tomatentelers

Vorig jaar draaide tomatenteler The Valley een pilot met de GearStation van Gearbox. Teler Thom van der Voort was er destijds al positief over, en dit voorjaar blijkt dat het bedrijf een tweede systeem heeft laten plaatsen. Growers United een nieuwe machine aangeschaft voor de nieuwe en tevens hoofdlocatie van tomatenkwekerij The Valley in De Lier.

Ook een andere tomatenteler van Growers United, Schenkeveld, slaat een automatiseringslag met het systeem dat kwaliteitscontrole automatiseert. Bij Schenkeveld zorgen 4 GearStations voor automatisering van 44 hectare kas.

© GearboxGearStation bij Schenkeveld

The Valley wil ten alle tijden voorkomen dat een doos trostomaten die niet aan de kwaliteitseisen voldoet toch wordt goedgekeurd. Thom: "Onze producten worden gekeurd door een keurmeester van Growers United. Daar krijgen we een cijfer voor. We zitten jaarrond in het supersegment en dat willen we zo houden. Het camerasysteem van de GearStation beoordeelt elke doos op kwaliteitsaspecten en gewicht. De dozen die worden goedgekeurd, hoeven wij niet meer na te kijken. Daarmee kunnen we een besparing van 22 procent realiseren."

Scherper dan mensenoog
De camera van de machine maakt foto's van alle dozen om de kwaliteit van de tomaten te controleren. Die foto's kunnen weer worden gebruikt om de machine te trainen, zodat die steeds meer kwaliteitsproblemen gaat herkennen. De camera is scherper dan een mensenoog, zegt de teler. „Daarmee verhogen we de kwaliteit. We zien dat we daardoor minder afkeuringen hebben. Een voordeel op termijn is ook dat we arbeidsbesparing op het weegproces kunnen realiseren. En we kunnen onze oogstmedewerkers op een andere manier gaan inzetten."

© Gearbox
Betere prestaties en kwaliteit
Thom denkt dat met het trainen en het gerichter inzetten van personeel de grootste besparing kan worden behaald. In het arbeidsregistratiesysteem zijn alle oogsthandelingen, oogstwagens en medewerkers genummerd. „We kunnen met de GearStation precies zien welke medewerker met welke oogstwagen welke oogsthandeling heeft gedaan. De machine geeft een objectieve beoordeling. Waar nodig kunnen we mensen op basis van die data verder begeleiden. Daarmee breng je de prestaties en kwaliteit omhoog."

De medewerkers van het glastuinbouwbedrijf werken met de My WorQ-app, waarmee ze inzicht hebben in hun prestaties, gewerkte uren en prestatiebeloningen, bedrijfsnieuwtjes in hun eigen taal kunnen lezen en online documenten kunnen ondertekenen. „We zijn nu aan het kijken of we de GearStation aan de app kunnen koppelen, zodat we bijvoorbeeld foto's met kwaliteitsissues rechtstreeks kunnen terugkoppelen naar de betreffende medewerker. We kunnen er ook de bonus uitbetaling op kwantiteit en kwaliteit aan koppelen via één uniforme geautomatiseerde methode", aldus de teler.

Goede samenwerking
Thom is goed te spreken over de samenwerking met Gearbox. De pilot op het eerste bedrijf is samen opgepakt met Ridder voor het arbeidsregistratiesysteem en Taks voor de logistieke verwerkingslijn. „We zijn met alle partijen constant in gesprek geweest. Daar was Gearbox leidend in. We hebben goede gesprekken gevoerd: wat zijn de mogelijkheden en wensen? De GearStation is eind 2023 geplaatst, anderhalve week later was die al operationeel. We bekijken nu wat de mogelijkheden zijn om nog verder te automatiseren en optimaliseren."

Tweede GearStation
Op de nieuwe locatie in De Lier is inmiddels dus een tweede GearStation geplaatst. De teler ziet ook andere mogelijkheden voor de machine, zoals het detecteren van ziekten en plagen met rijdende camera's. „Dat is nu nog mensenwerk. Het zou mooi zijn als de machine bijvoorbeeld ziekten als gevlekte tomaat of bonte vrucht leert herkennen en per pad kan aangeven waar hij die vruchten heeft gedetecteerd."

Robotisering
Naar de toekomst toe ziet Thom verdere kansen voor robotisering binnen kwekerijen. "Er worden al testen met robots gedaan, maar we moeten nog even geduld hebben voordat dat up & running is en goed draait en functioneert. Positief is dat robotisering in de praktijk wordt getest. Dat geeft een beter beeld van de (on)mogelijkheden in de kas dan testen op demokwekerijen."

Sneeuwbaleffect
Ook Thomas Wennekers van Gearbox ziet nog veel kansen, ook voor AI. "We staan nog maar aan het begin van AI in de tuinbouw, dat zal steeds groter worden", voorspelde hij onlangs in een interview voor vakblad Primeur, dat ook online verscheen.

Waar de GearStation op dit moment alleen de kwaliteitscontrole op zich neemt, zijn de er plannen voor uitbreiding, waar teler Thom mogelijkheden in ziet, er, deelt Thomas. "Uiteindelijk willen we ook de handeling van het automatisch verpakken door robots toevoegen aan het systeem. Die ontwikkelingen zijn gaande en ik verwacht dat we hier spoedig over kunnen gaan communiceren. We worden er steeds beter in, maar de enige stap die je met AI kunt maken is er in de praktijk mee bezig zijn, zodat de algoritmen steeds nauwkeuriger worden. Hoe meer de systemen gebruikt worden, hoe beter de algoritmes worden en hoe nauwkeurig het eindresultaat. Dan gaan steeds meer mensen het gebruiken en krijgt het een sneeuwbaleffect. We staan echt nog aan het begin van AI in de tuinbouw en het zal steeds groter worden."

Voor meer informatie:
Gearbox
Tel: 0174-295714
Thomas.Wennekers@gearboxinnovations.com
www.gearboxinnovations.com

Publicatiedatum: