Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op meetlint geïnspireerde grijper voor delicaat fruit

De Universiteit van Californië in San Diego heeft een robotgrijper ontwikkeld die is geïnspireerd op een meetlint, speciaal ontworpen voor toepassingen in de land- en tuinbouw. De zogenoemde GRIP-tape – wat staat voor Grasping and Rolling In-Plane – is voorzien van zachte uiteinden, waardoor hij uitermate geschikt is voor het voorzichtig hanteren van kwetsbaar fruit. Deze innovatieve technologie, die op 9 april 2025 werd gepubliceerd in Science Advances, biedt een oplossing voor het formaatprobleem van bestaande uitschuifbare grijpers.

© UC

De tape combineert twee belangrijke eigenschappen – robuustheid en flexibiliteit – waardoor hij compact kan worden opgeborgen, maar bij gebruik aanzienlijk kan worden uitgeschoven. Ingenieurs ontdekten dat het samenvoegen van twee tapes met lijm resulteert in een optimaal functionerende grijper. Hoofdauteur Nick Gravish licht toe: "We zoeken bewust naar onconventionele, onverwachte robotmechanismen. Een meetlint is zo'n prachtig voorbeeld, juist vanwege de unieke combinatie van soepelheid en stevigheid."

De grijper bestaat uit twee 'vingers', elk opgebouwd uit twee opgerolde meetlinten en aangestuurd door vier motoren. Deze vingers kunnen onafhankelijk van elkaar uitschuiven om objecten op afstand te grijpen, of juist intrekken om iets dichter bij de robotarm te brengen. Dankzij het slimme ontwerp fungeert het meetlint niet alleen als grijpoppervlak, maar ook als transportband en zelfs als draaisysteem voor objecten.

In experimenten slaagde de grijper erin om uiteenlopende objecten op te tillen, zoals rubberen ballen, tomaten en citroenen. De veerkrachtige aard van het meetlint, gecombineerd met het gebruik van staal, zorgt voor een duurzame maar zachte aanraking. In toekomstige versies wordt gedacht aan de integratie van geavanceerde sensoren en kunstmatige intelligentie, zodat de grijper ook autonoom kan functioneren.

Voor meer informatie:
Ioana Patringenaru
University of California
Tel: +1 858 534 2230
ipatrin@ucsd.edu
www.today.ucsd.edu

Publicatiedatum: