Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe proef met Low-E-glas in paprikateelt

Tijdens het onlangs gehouden LichtEvent in Bleiswijk konden de bezoekers deelnemen aan verschillende workshops. In één daarvan presenteerde onderzoeker Frank Kempkes van Wageningen University & Research de resultaten van diverse proeven met Low-E-glas, dat de warmte-emissie van kassen beperkt. Zonder grote beperkingen is de warmtevraag daarmee met wel 20% te verminderen, was zijn positieve boodschap, deelt Jan van Staalduinen op Kas als Energiebron.

Glas met een Low-E-coating laat evenveel licht door als standaard tuinbouwglas zonder AR-coatings. Daarvoor is het glas wel aan één zijde voorzien van een AR-coating. De zijde met de Low-E-coating, heeft door de opbouw van de coating ook een AR effect. Glas van dit type (Geysir) is gebruikt in proeven bij Wageningen UR en bij Delphy IC, met een onbelichte tomatenteelt (2022) en twee onbelichte aubergineteelten (2023 en 2024). Deze proeven, gefinancierd door Kas als Energiebron, hebben veel waardevolle informatie opgeleverd over het besparingspotentieel van Low-E.

© Wageningen UR / Kas als Energiebron
Teeltproeven
Frank Kempkes: "De opdracht was om state-of-the art teelten te draaien onder Low-E-glas en deze te vergelijken met parallelle teelten in referentieafdelingen zonder Low-E-glas. Dat betekent: volgens de principes van Het Nieuwe Telen en met gebruik van de beschikbare, energie-efficiënte systemen voor verwarming en actieve ontvochtiging met AVS-C en warmtepompen, aangevuld met twee gangbare scherminstallaties."

In de drie proeven kwamen de oogstpatronen onder Low-E en standaardglas keurig overeen en ook de cumulatieve opbrengsten verschilden nauwelijks van elkaar. Dat gold wel voor het warmteverbruik, dat nauwkeurig is gemonitord en toegerekend aan de verschillende afdelingen.

"Voor de afdelingen met Low-E-glas in het dek en de buitengevel was maar liefst 20% minder warmte nodig", aldus Kempkes. "Dat verschil is volledig toe te schrijven aan de eigenschappen van het glas en komt overeen met de vooraf berekende verwachtingen. Het consistente beeld dat we telkens zagen, laat weinig twijfel bestaan over het potentieel van deze besparingsoptie."

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: