Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Weer record na weerrecord

Er is Saharastof op komst, en ook wisselvalliger weer, maar klagen mogen we niet, of het moet over het gebrek aan neerslag zijn. De eerste tien dagen van april waren weer record zonnig.

Het effect van het weer op de energiemarkt is ook goed zichtbaar. Vooral de lange reeks met negatieve uurprijzen voor elektriciteit kan niet los worden gezien van het uitbundig zonnige weer de laatste tijd. Ook vandaag zakt de uurprijs weer rond lunchtijd, al blijven een minprijs uit. De EPEX-dagprijs komt donderdag op 79,8 euro per megawattuur uit.

De gasprijs is in trapjes aan het dalen. Sinds maandag zijn er weer een paar euro's van de prijs voor gas voor komende winter afgesnoept. De TTF-contractprijs voor 'winter 2025' ligt hierdoor momenteel rond 35,5 euro.

© ICEDe TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 9 april. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.

In een update wijst energieleverancier Vattenfall ook op de negatieve uurprijzen voor elektriciteit. Dat de reeks is gestopt, komt volgens hen ook door minder windkracht. Volgende week trekt de wind wel weer aan, maar is het ook vaker bewolkt. Verder wijst men in de update op de vrije val die de prijs voor CO2-emissierechten doormaakt. "De markt heeft de afgelopen maanden een sterke koppeling met de gasmarkt getoond, dat verklaart dan ook deels de beweging naar beneden. Als gas goedkoper wordt, dan wordt er zo mogelijk meer elektriciteit opgewekt met gas in plaats van kolen. Dit vermindert de vraag naar CO2-emissierechten, omdat de CO2-uitstoot van gascentrales minder is dan die van kolencentrales."

De losgebarsten handelsoorlog komt de EU goed uit. De gasprijs daalt, en dat speelt het vullen van gasvoorraden, die deze winter flink zijn opgedroogd, in de kaart. Daarop wijst BNR. De gasvulgraad in Nederland lag op 8 april op 21,99%, zo blijkt uit data van Gas Infrastructure Europe.

Ook de olieprijs daalt en de brandstofprijzen volgen. Vandaag gaat er weer 1 eurocent van de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor benzine en diesel af. 1 liter Euro95 kost € 2,114 en 1 liter diesel € 1,832.

Energie-Nederland waarschuwt voor het gevaar van verhoging van de tarieven die gasnetbeheerders rekenen aan gasgebruikers. Voor het tweede jaar op rij stijgen de tarieven van landelijk gasnetbeheerder GTS met ruim vijftig procent. "Door deze extreme stijging komt de exploitatie van gascentrales en daarmee de leveringszekerheid van elektriciteit in gevaar," waarschuwt Cora van Nieuwenhuizen voorzitter van Energie-Nederland.