Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe regels voor meer huisvesting op erf Westlandse tuinder

Lang wilde Westland niets weten van huisvesting van arbeidsmigranten op het erf van de teler. Sinds 2021 zijn de regels versoepeld, en is het mogelijk. Toch kwamen er nog weinig projecten van de grond. Eigenlijk maar 1, terwijl er voor nog 2 projecten vergunningen zijn afgegeven. Vanwege de 'beperkte resultaten' heeft het college van B en W van Westland besloten de regels tijdelijk verder te versoepelen. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.

De nieuwe beleidsre­gels zijn samen te vatten tot de volgende 10 regels. Aan die 10 regels moeten initiatieven gericht op de tijdelijke huis­vesting van arbeidsmigranten op tuinderspercelen voldoen.

  1. Tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten is mogelijk in losstaande bouwwerken op het be­drijf zelf, of op nabijgelegen percelen, indien onderbouwd wordt hoe toezicht/beheer is geregeld en hoe de arbeidsmigranten vlot via langzaam verkeer het betreffende bedrijf bereiken.
  2. De huisvesting van arbeidsmigranten is ondersteunend aan de glastuinbouwfunctie, en mag de herstructurering van de glastuinbouw niet in de weg staan. Dit moet onderbouwd worden in de aanvraag.
  3. Tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten op tuinderspercelen is mogelijk langs categorie 2 en 3 wegen en niet-gecategoriseerde wegen, mits de huisvesting van een goede ruimtelijke kwali­teit is en verkeerstechnisch inpasbaar.
  4. De grootte van het project (aantal bedden) is afhankelijk van het aantal arbeidsmigranten dat bij het bedrijf werkzaam is. Eventueel kunnen nabijgelegen bedrijven hierbij worden betrok­ken.
  5. De afstand tot andere bouwwerken op het terrein moet minimaal gelijk zijn aan de hoogte van de betreffende bouwwerken, waarbij het hoogste bouwwerk als maatstaf dient. Indien het geveldelen zonder ramen betreft, moet de minimale afstand 3 meter bedragen. Daarnaast moet aandacht besteed worden aan leefomgevingsfactoren en worden aangetoond dat voldaan wordt aan regels en normen ten aanzien van geluid en milieuhygiëne.
  6. Ten aanzien van de woonkwaliteit moet het plan voldoen aan de meest recente SNF- voorwaar­den. Daarnaast moet er in de aanvraag aandacht zijn voor de omgevingscommunicatie, ook tijdens de exploitatie.
  7. Parkeernorm van 0,3 per bed, tenzij de initiatiefnemer aannemelijk maakt dat een lagere norm voldoet. Ook moet er ruimte geboden worden voor fietsparkeren.
  8. De huisvesting moet in beginsel zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. In elk geval mag de huisvesting niet achterop een erf worden weggestopt. Van belang is dat het goed bereikbaar is voor hulpdiensten en dat de arbeidsmigranten ook snel en makkelijk de openbare weg kunnen bereiken.
  9. Tijdelijk betekent voor 10 of 15 jaar, met een andere procedure (college/raad). Het is aan de initiatiefnemer om deze keuze te maken.
  10. Initiatieven gericht op de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten op tuinderspercelen wor­den voortvárend opgepakt door hierin gespecialiseerde medewerkers van het Omgevingsloket. Initiatieven die grotendeels aan de beleidsregels voldoen worden direct op de haalbaarheid getoetst. De resultaten uit de Omgevingstafel worden toegelicht in een gesprek met de aan­ vrager, waarbij gezamenlijk wordt gezocht naar mogelijkheden om een initiatief te kunnen rea­liseren.

Over een jaar wil Westland de werking van de nieuwe regels evalueren.