Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland, bezocht woensdag 9 april de geautomatiseerde demokas van SAIA Agrobotics. Hier was ze getuige van het wekelijkse moment waarop de tomatenplanten geautomatiseerd de bedrijfsruimte in komen, waar ze worden gescand, het blad wordt verwijderd en de tomaten geoogst. Ondersteund door Glastuinbouw Nederland draagt dit initiatief bij aan de versnelling van nieuwe kasconcepten.© Kas als Energiebron
"Dit soort slimme innovaties maken hightech tomatenteelt écht toekomstbestendig", aldus Adri Bom-Lemstra. Het vernieuwende aan het teelt- en automatiseringssysteem, zoals door SAIA Agrobotics is ontwikkeld, is dat niet de robot de kas in gaat, maar juist de plant naar de robot komt. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling groeien de planten niet meer in substraat, maar individueel in een nevel. Door het proces van nieuwe wortels aanmaken en verwijderen van de oude, blijft de plant relatief kort en is deze in feite 'altijd jong'. Hierdoor is automatisering veel efficiënter. Eens per week wordt de plant uit de kas gehaald en naar de schuur getransporteerd waar de robot scant, blad plukt en oogst. Volgens de ontwikkelaars levert het systeem de teler niet alleen 50% arbeidsbesparing op, maar ook individuele plantdata en een tot 20% hogere opbrengst per jaar door het ontbreken van een teeltwissel.
"De ontwikkelingen die SAIA hier laat zien, passen uitstekend bij de toekomstvisie van Glastuinbouw Nederland", aldus de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. "Immers, de beschikbaarheid van arbeid staat onder druk en is fors duurder geworden. Door het tekort aan arbeid zullen de kosten in de komende jaren verder stijgen, wat grote impact heeft op de bedrijfsresultaten in de glastuinbouw. Om koploper te blijven zet de glastuinbouw voor de langere termijn in op het gebruik van technologie die helpt om de arbeidsbehoefte te verminderen."
Pilot in Westland
Naast een demokas in Ede gaat SAIA in samenwerking met Growers United ook een pilot draaien bij Proof in Honselersdijk. Hier gaan Growers United-telers aan de slag met het systeem om in de praktijk te beoordelen of deze teeltwijze voldoet aan de eisen van kwaliteit en opbrengst. Bij een succesvolle test volgt een tweede fase in 2026, waarin de teelt wordt uitgebreid met een praktijkrijpe robotisering voor bladsnoei en oogst.
Bron: Kas als Energiebron